У України є те, чого немає у армій НАТО - стаття Порошенка для The Wall Street Journal
Категорія
Політика
Дата публікації

У України є те, чого немає у армій НАТО - стаття Порошенка для The Wall Street Journal

У України є те, чого немає у армій НАТО - стаття Порошенка для The Wall Street Journal
Джерело:  Reuters

Напередодні

саміту НАТО у Варшаві, який починається 8 липня, президент України Петро Порошенко нагадав про головну мету створення трансатлантичного блоку і наголосив на необхідності співпраці НАТО і України. ONLINE.UA зробив переклад статті президента для The Wall Street Journal.


Організація Північноатлантичного договору була створена для захисту миру і глобального порядку, які виникли з хаосу Другої світової війни. Коли світові лідери зберуться у Варшаві на саміті НАТО в п'ятницю, важливо пам'ятати про ці витоки. Політика умиротворення не є вирішенням проблеми. Росія навмисно розпалювала нестабільність всюди, де тільки можливо, в надії розділити Захід і просунути свої власні геополітичні цілі.


Протягом двох років з моменту останнього саміту НАТО Україна стала безпосереднім свідком розгортання цих цілей. Ми постраждали від зброї російської агресії в Криму і на Донбасі.


У 2014 році, коли ворог прийшов в Україну, наша армія була слабка через багато років зневаги з боку уряду проросійського президента Віктора Януковича. Сьогодні ми маємо сучасну і обороноздатну армію, яка змогла знищити мрію Володимира Путіна про поділ України навпіл.


Ми створили абсолютно новий загін сил спеціального призначення. Були створені п'ятнадцять нових бригад. Військове навчання та освіту було модернізовано. Були прийняті військові стратегічні документи, розроблені у співпраці з експертами НАТО. Для того щоб розширити наші оборонні можливості, наші військові беруть участь в навчаннях, таких як Анаконда 2016, Sea Breeze і Rapid Trident, поряд з силами НАТО.


Колективна безпека НАТО також могла б отримати вигоду з досвіду та інтелекту України. Агресія Росії на східному фланзі території НАТО - це агресія не тільки проти України, але і проти західного світу. Проте в жодної країни НАТО немає реального досвіду на полі бою з сучасною російською армією. В України він є.


Ми вдячні за підтримку, яку Захід надавав нам до сих пір. НАТО твердо стояв у своїй позиції проти агресії Росії в Криму і на Донбасі і продовжує підтримувати будівництво сильної армії і успішної демократичної держави. Завдяки узгодженим економічному тиску, впровадженому за допомогою санкцій, Росія була обмежена в її здатності просуватися на територію України.


Проте ця реактивна стратегія - застосування санкцій після того, як відбулися порушення - значною мірою вичерпала себе. На Донбасі Кремль перейшов до війни на виснаження. Він постійно порушує умови угоди про припинення вогню, підписаної в Мінську - недостатньо сильно, щоб викликати серйозну реакцію з боку міжнародного співтовариства, але досить сильно, щоб підтримувати тиск на Україну і Захід. До тих пір, поки Кремль може продовжувати запалювати незначні конфлікти на деяких територіях, таких як Донецька і Луганська області, він буде використовувати їх в якості важеля, щоб залякувати інші країни.


Тільки глибоке партнерство між НАТО і Україною сприятиме стабільності в Україні, Східній Європі, Чорноморському регіоні та трансатлантичному регіоні в цілому. Підтримка НАТО є необхідною частиною рішення в питаннях оборони і безпеки в Україні.


Ми не згодні на щось менше, ніж мир. Але мало толку в переговорах з партнером, який мислить з точки зору геополітичних амбіцій, а не порятунку людських життів, і який не проявляє ніякої поваги до юридичних зобов`язань зі свого боку. Тиск на агресора необхідно посилити, поки Кремль не виконає свої зобов'язання за Мінськими домовленостями - скасує незаконну і нелегітимну самопроголошену анексію Криму і повернеться в рамки закону.


Важливі уніфіковані зусилля НАТО і країн-партнерів. Працюючи разом, ми можемо направити хід історії в бік миру, стабільності і безпеки. Головне - залишатися сильними.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?