Антикорупціонер пояснив, що насправді змінить скасування недоторканності
Категорія
Україна
Дата публікації

Антикорупціонер пояснив, що насправді змінить скасування недоторканності

Антикорупціонер пояснив, що насправді змінить скасування недоторканності
Джерело:  24 канал

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що рішення про зняття депутатської недоторканності, яке 3 вересня більшістю голосів підтримали народні депутати, обіцяє Україні тактичні і глобальні зміни, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

Він наголосив, що тактичні зміни полягають у тому, що навіть розслідувати справи депутатів стане набагато простіше – не треба буде просити дозвіл на прослушку депутатів, наприклад. Відтак, стане можливим розслідування злочинів народних депутатів.

"Зеленський, як президент, подав до парламенту зміни до Кримінально-процесуального кодексу. Вони значно полегшують розслідування ще навіть до остаточного голосування змін у Конституцію. Навіть у цей період, поки будуть доголосовувати зміни, розслідувати депутатів буде набагато простіше. Так, для висунення їм підозри, їхнього затримання чи арешту ще потрібен буде дозвіл парламенту. Але розслідувати можна буде – це вже значно полегшить роботу", – наголосив Шабунін.

За його словами, є прямий зв'язок між тим, що раніше народних депутатів було майже неможливо покарати і тим, що правоохоронна і судова системи досі нереформовані.

"Навіщо депутатам паритись про проблеми звичайних нормальних людей, які їх не стосуються. Звідси – всі крики про те, що не можна голосувати за знаття недоторканності, бо у перехідних демократіях не дозволяють правоохоронним органам політично переслідувати опонентів… Ви – народні депутати. Зробіть так, щоби правоохоронна і судова системи не керувались політикою, а керувалась законами. Тільки депутати можуть це зробити. Ці зміни у Конституцію нарешті зроблять неефективну корумповану правоохоронну і судову систему такою самою проблемою депутатів, як і для всієї країни", – пояснив він.

Як повідомляв ONLINE.UA,  президент висловився про те, що парламент підтримає його законодавчі ініціативи, які, у свою чергу були обіцянками українцям.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?