Арахамія розкрив умови й механізми Договору про гарантії безпеки України
Категорія
Україна
Дата публікації

Арахамія розкрив умови й механізми Договору про гарантії безпеки України

Арахамія розкрив умови й механізми Договору про гарантії безпеки України
Джерело:  online.ua

Підписанню Договору про гарантії безпеки України має передувати повне припинення вогню і відведення російських військ, а потім український народ має підтримати на референдумі нейтральний статус України і відмову від прагнення до НАТО заради миру з Росією.  

Джерело: ефір телемарафону

Арахамія розповів про мирний договір з РФ

Арахамія запевнив, що українська сторона будує "багато запобіжників" і вшиває їх у проєкт "Договору про гарантії безпеки України".

За словами Арахамії, 10 стаття договору між Україною та Росією буде фактично "дорожньою картою" його виконання, але зараз говорити про неї пердчасно, бо є невирішення питання, зокрема щодо ОРДЛО і Криму.

Арахамія перелічив такі кроки для реалізації можливих домовленостей:

  • Повне припинення вогню.

  • Великий саміт партнерів.

  • Відведення військ – мінімально на позиції станом на 23 лютого.

  • Парафування договору.

  • Тимчасове застосування договору, щоб країни-гаранти ратифікували його.

  • Референдум в Україні.

  • Зміна Конституції України для переходу у нейтральний статус.

На думку Арахамії, на проведення референдуму Україні знадобиться мінімум пів року, а на зміну Конституції зі зверненням до Конституційного суду – не менше, ніж рік (бо необхідне голосування по 300 голосів на двох сесіях Верховної Ради).

Формулювання питання для референдуму – ще дискусійне, бо поки що немає навіть відповіді від РФ на пропозиції України.

На запитання, як працюватиме механізм допомоги Україні, якщо воєнні дії спершу припиняться, а потім знову почнеться агресія, Арахамія відповів:

Ми виписали вичерпну статтю на випадок агресії, спецоперації, провокації тощо… Ми визначили 72 години для консультацій (країн-гарантів).

За словами Арахамії декілька країн кажуть, що українці придумали "безкоштовне НАТО" для України, ще й обрали потужні країни для прохання гарантій.

Не факт, що всі погодяться. Ми вже почали консультації. Я не можу поки сказати, але одна країна вже гарантовано – хороша країна – сказала, що "ми з вами". Декілька країн потужних – українці зрадіють, коли їх побачать – кажуть, "ми попередньо готові, але давайте подробиці". Їх трошки засмучує такий безкомпромісний через 72 години механізм активації… Ми тому й наполягаємо, щоб усі боялися нападати на Україну.

Арахамія також запевнив, що українська делегація нічого не робить без консультацій із військовими та з дипломатами.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?