Армія Зімбабве захопила владу, але факт перевороту заперечується
Категорія
Світ
Дата публікації

Армія Зімбабве захопила владу, але факт перевороту заперечується

Армія Зімбабве захопила владу, але факт перевороту заперечується
Джерело:  BBC

Військові захопили владу у Зімбабве та президента Роберта Мугабе. Вони заявили, що президент, який керував країною з 1980 року, перебуває у безпеці, але місця його знаходження не вказали.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC.

Збройні сили заявили, що зробили це, щоб запобігти конфлікту в країні.

Військовики Зімбабве гарантують безпеку президента і його сім'ї і "націлені на злочинців навколо нього, які скоюють злочини, які викликають соціальні та економічні страждання в країні, з тим щоб притягнути їх до відповідальності". Таку заяву зробив генерал-майор Сібусісо Мойо на телебаченні в столиці в Харарі.

Мойо заперечив факт військового перевороту, він сказав: "Як тільки ми виконаємо свою місію, ми очікуємо, що ситуація нормалізується".

Читайте також: Зімбабве може подати заявку на створення зони вільної торгівлі з ЄАЕС

Генерал-майор закликав інші служби безпеки співпрацювати зі збройними силами країни і попередив, що "будь-яка провокація буде зустрінута відповідним чином".

Військове втручання відбулось після тижневої політичної кризи, до якої призвело рішення Мугабе звільнити свого давнього союзника Еммерсона Мнангагву з посади віце-президента і призначити на цей пост свою дружину Грейс.

У відповідь на такий крок президента воєначальник країни Костянтин Чівенга заявив, що армія відмовляється прийняти звільнення Мнангагви.

15 листопада армія Зімбабве захопила штаб-квартиру ZBC, державного мовника підконтрольного президенту країни.

За повідомленням Reuters, армія також затримала міністра фінансів Зімбабве Ігнатіуса Чомбо.
Чомбо був провідним членом так званої "G40", фракції правлячої партії "ЗАНУ-ПФ", яку очолює дружина Мугабе Грейс. Дружина президента бореться за право змінити свого 93-річного чоловіка на посаді лідера країни.

Як повідомляв ONLINE.UA, відомий російський письменник Борис Акунін порівняв президента Росії Володимира Путіна з 93-річним президентом Зімбабве Робертом Мугабе, який не збирається йти до відставку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?