Астрономи нарешті розгадали загадку пульсуючої зірки Бетельгейзе
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи нарешті розгадали загадку пульсуючої зірки Бетельгейзе

Астрономи нарешті розгадали загадку пульсуючої зірки Бетельгейзе
Джерело:  online.ua

Нещодавно астрономи звернули увагу на те, що зірка Бетельгейзе почала поводитися дещо дивно. Йдеться про те, що зпочатку 2020 року вчені зафіксували безпрецедентне падіння рівня яскравості тіла. Спочатку дослідники озвучили припущення, що зірка перебуває на порозі вибуху, проте згодом команда астрономів все-таки змогла знайти пояснення постійному коливаню яскравості зорі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Phys.org.

Оскільки науковці дуже хотіли розібратися, що відбувається насправді, вони зібрали міжнародну команду вчених, які детально проаналізували коливання яскравості зорі, використовуючи для цього методи еволюційного, гідродинамічного і сейсмічного моделювання. Дослідники дійшли висновку, що зараз у ядрі цієї зірки згорає гелій, що зазвичай відбувається приблизно за 100 000 років до вибуху, і що її маса і радіус менші, ніж вважалося раніше – і вона розташована ближче до Землі.

"Також вони виявили, що зоряна пульсація викликана так званим каппа-механізмом, який змушує Бетельгейзе ставати яскравішою і тьмяніти з періодами в 185 (+/- 13,5) днів і приблизно 400 днів. Однак значний спад яскравості на початку 2020 не вкладається в цю схему і був викликаний, швидше за все, пиловою хмарою, яка заступила зорю. Розмір зіркираніше прирівнювали до розміру орбіти Юпітера, але моделювання показало, що Бетельгейзе приблизно на третину менша – її радіус більший від сонячного у 750 разів", - йдеться в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що як тільки став відомий справжній розмір зірки, стало можливо визначити відстань до Землі. Як стверджують вчені, вона становить 530 світлових років, тобто приблизно на чверть ближче, ніж вважалося раніше.

"Хоча Бетельгейзе зовсім не збирається вибухнути незабаром, вона все одно є найближчим до нас об'єктом, що наближається до цього етапу, і надає астрономам унікальну можливість вивчити, що відбувається з зірками до вибуху", - сказано в матеріалі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що на орбіті Землі з’явився загадковий об’єкт, який може бути новим міні-місяцем.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?