Атака вірусу: ЗМІ назвали ймовірного організатора
Категорія
Технології
Дата публікації

Атака вірусу: ЗМІ назвали ймовірного організатора

Атака вірусу: ЗМІ назвали ймовірного організатора
Джерело:  podrobnosti.ua

Організатором масштабної хакерської атаки, яка почалася в Україні, а потім сталася в 64 країнах, виявилася російська компанія Lucky Labs (Лаки Лабс), яка тісно співпрацює зі спецслужбами Російської Федерації.

Про це йдеться на сайті "Подробиці", повідомляє ONLINE.UA.

Як стало відомо з достовірних джерел в органах національної безпеки і боротьби з кіберзлочинністю в справі, внесеної в ЕРДР під номером 22017000000000021, фігурують акціонери Lucky Labs, Сергій Токарєв і Рустам Гільфанов.

Експерти з відділу з кібербезпеки схиляються до того, що зазначені особи надали ресурси для розгортання вірусу і доставки його носіям для ураження мереж Укрпошти. Встановлено, що раніше співробітники Lucky Labs отримали доступ до мереж стратегічних служб, зокрема Укрпошти, і використовуючи свої технічні ресурси і отримані дані, фахівці компанії провели зараження мереж і забезпечили поширення вірусу.

Ймовірна ціль даної атаки- дискредитація Президента України Петра Порошенка, нівелювання його досягнень в сфері державної політики і реформування, а також іміджевий удар всієї правоохоронної системи напередодні державного свята - Дня конституції України. Варто відзначити, що, як повідомляють джерела в органах національної безпеки, подібний символізм подобається Володимиру Путіну. У той же час, правоохоронці не виключають наявність й інших мотивів у кіберзлочинців.

Раніше Lucky Labs знайшла популярність в результаті скандалу пов'язаного з організацією нелегального грального онлайн-бізнесу. Даний факт був встановлений правоохоронними органами України ще в квітні 2016 року. Крім цього, Служба безпеки України підозрює компанію та її акціонерів в спонсоруванні терористичних організацій ДНР/ЛНР.

У зв'язку з цими звинуваченнями, а також потенційною загрозою національній безпеці України, рішенням Ради національної безпеки і оборони, а також відповідним Указом Президента України, в жовтні 2016 року компанія Lucky Labs була включена до списку санкцій під номером 666. Фактичні акціонери Lucky Labs, якими є Сергій Токарєв, а також брати Роман і Рустам Гільфанови, громадяни РФ, також потрапили під санкції.

Наразі розпочато 23 кримінальних виробництва за фактами несанкціонованого втручання в електронно-обчислювальні системи як державних, так і приватних установ, організацій і підприємств. Ще по 47 фактам вирішується питання про внесення відомостей в ЕРДР. У тому числі правоохоронні органи активно працюють над встановленням причетності Lucky Labs до кожного із зазначених епізодів, щоб в майбутньому залучити до відповідальності представників компанії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?