АТО чи воєнний стан: Турчинов пояснив своє рішення в 2014 році
Категорія
Події
Дата публікації

АТО чи воєнний стан: Турчинов пояснив своє рішення в 2014 році

АТО чи воєнний стан: Турчинов пояснив своє рішення в 2014 році
Джерело:  BBC

Рішення Ради національної безпеки і оборони впровадити в Україні антитерористичну операцію замість воєнного стану навесні 2014 року було усвідомленим.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю секретаря РНБО Олександра Турчинова виданню BBC Україна.

Читайте також: Ніякого захоплення СБУ в Луганську не було, сепаратистам влаштували "день відкритих дверей" - очевидець подій

"Це було свідоме рішення: з 25 лютого в Україні почалася президентська кампанія", - пояснив Турчинов, посилаючись на норми закону, згідно з якими вибори президента не можуть відбутися під час воєнного стану.

За словами секретаря РНБО, в Росії був готовий сценарій, згідно з яким при зверненні тодішнього президента в Україну вводилися російські війська для відновлення конституційного порядку.

"Було очевидно, що поки в Росії перебував так званий "легітимний президент" Янукович, який підписав заклик про введення військ, а на кордоні України накопичилося близько 80 тисяч штурмових підрозділів Збройних сил Росії, готових перейти кордон в будь-який момент, це - реальна небезпека", - пояснив він.

"Ми розуміли формулу, яку Кремль відпрацював ще в 2013 році на військових навчаннях - за зверненням законного керівника сусідньої країни російські війська допомагають відновити конституційний лад після захоплення влади бунтівниками. Загроза реалізації звернення Януковича про введення військ залишалася до обрання нового президента в травні 2014 року. Мені треба було робити що завгодно, але провести чесні вибори, які визнає все суспільство. І тільки так я вибивав їх "козир" нелегітимність української влади. Саме тому до завершення виборчого процесу не можна було вводити воєнний стан", - розповів Турчинов.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Турчинов згадав події кінця лютого 2014 року, розповівши, як президент РФ Володимир Путін висунув Україні ультиматум перед початком анексії Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?