Аваков похвалився затриманням "головних викрадачів" України: з'явилося відео
Категорія
Події
Дата публікації

Аваков похвалився затриманням "головних викрадачів" України: з'явилося відео

Аваков похвалився затриманням "головних викрадачів" України: з'явилося відео

У Києві затримана банда викрадачів автомобілів, яку глава МВС Арсен Аваков назвав "монополістом" у цій сфері.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook міністра.
"Нацполиция викрила злочинне угрупування – "монополіста" у сфері викрадень авто в Україні", — повідомив він.
За даними Авакова, викрадачів викрив Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції за сприяння СБУ і Генпрокуратури.
Правоохоронці виявили злочинну схему, за якою "в країні кілька років діяло стійке ієрархічне об'єднання, яке спеціалізувалося на викрадення дорогих автомобілів з подальшим поверненням за винагороду".


Читайте також: Аваков вже знає, коли Україна поверне Донбас: з'явилося відео

"За наявною інформацією, угруповання "працювала" в Києві, Львові, Хмельницькому, Житомирі, Івано-Франківській та Рівненській областях. Тільки в 2016 році і лише в Києві ця "фірма" повернула власникам за винагороду 67 авто, викрадених іншими злочинними угрупуваннями", — заявив міністр.
Також Аваков заявив, що він "віддає належне" кримінального таланту організатора, і розповів подробиці про цю аферу, історії її створення і трудовий шлях "підприємства".



За його словами, були заарештовані п'ятеро ключових фігурантів справи, їм оголошено про підозру за статтями "створення злочинної організації", "незаконне заволодіння транспортним засобом", "шахрайство", "незаконне поводження зі зброєю" і "незаконне зберігання наркотичних засобів без мети збуту".
"Проведено 48 обшуків, під час яких виявлено та залучено до матеріалів справи 8 елітних автомобілів, на яких пересувалися фігуранти, 1 недавно викрадений "Мерседес", десятки дорогоцінних годин, готівкові грошові кошти і цінності, здобуті злочинним шляхом, пристрої для зчитування сигналу електронного ключа автомобілів, кілька десятків мобільних телефонів, наркотичні речовини та зброя", - розповів міністр.
За словами Авакова, "засновником" афери виявився киянин 1979 року народження, колишній курсант Академії внутрішніх справ України, виключений з вузу за вживання наркотичних речовин".


Читайте також: Кому Аваков роздавав зброю: мережу розбурхало гучне розслідування


"Він був учасником злочинних угруповань, які займалися розбоями, грабежами і рекетом. У кримінальному світі відомий фігурант по кличці "Короп", "Псих" і "Жид", а за службовим баз проходить за вчинення злочинів майнового характеру, незаконне поводження зі зброєю та зберігання наркотиків. Маючи з підліткового віку кримінальний досвід і однокурсників, які зайняли посади в різних правоохоронних структурах країни, організатор банди викрадачів налагодив зв'язки по обидві сторони закону", - розповів він.
За словами міністра, злочинна схема діяла таким чином: "Один з організаторів дає наводку на знайомого власника машини VIР-класу. Виконавці переслідують вибраний автомобіль до повної його зупинки. У момент, коли водій виходить з салону машини, повз нього на максимально короткій відстані проходить один з виконавців з портфелем-папкою в руках. Насправді - це спеціальне, досить дороге обладнання (вартістю до 20 тисяч євро) для зчитування інформації з електронного ключа іномарки".
"Як тільки ключ лічений, інший виконавець, який знаходиться поблизу автомобіля жертви, отримує сигнал на спеціальний блок. Машина "бачить" на кшталт свій електронний ключ і розблокується. 20 секунд і машиною вже керує злодій. Зазвичай, викрадену "красуню" відганяють у підготовлену неподалік гаражне приміщення, рідше - у віддалене місце", — додав він.


Читайте також: Нагородна зброя від Авакова: відомий журналіст зробив зізнання

Також Аваков відзначив, що в цей же час "жертва викрадення дзвонить на 102, але зазвичай паралельно передзвонює своїм рідним і знайомим, шукаючи серед них допомогу", і незабаром з'являється людина, яка погоджується, виключно з поваги до потерпілого, допомогти вирішити проблему.


"І диво трапляється! Машину, виявляється, можна повернути негайно, правда за "символічну" винагороду - 20-35 тисяч доларів США. Власник розкішної іномарки останньої моделі випуску, не роздумуючи погоджується, і передає готівку, а іноді і ключ від авто, свого "спасителя". Не проходить і трьох годин з моменту викрадення, як абсолютно неушкоджений автомобіль повертається до законному господареві", — резюмував він.


За даними міністра, "за період діяльності злочинна організація стала практично "монополістом" у своєму роді, керуючи 99% угонів в масштабі України".


Як повідомляв ONLINE.UA раніше  Арсен Аваков зробив гучну заяву щодо спроби замаху на свого радника, народного депутата Антона Геращенко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?