Авіакатастрофа МАУ: Україна нарешті змогла домовитися з Іраном
Категорія
Україна
Дата публікації

Авіакатастрофа МАУ: Україна нарешті змогла домовитися з Іраном

Авіакатастрофа МАУ: Україна нарешті змогла домовитися з Іраном
Джерело:  online.ua

Очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба нарешті отримав можливість детально розказати українцям, яких результатів вдалося досягти під час переговорів з владою Ірану у Києві 30 липня щодо виплати компенсацій за збиття літака МАУ. За словами українського дипломата, переговори завершились пізно вночі і тривали аж 11 годин - Кулеба звернув увагу на те, що вони пройшли в конструктивному дусі. Про це глава МЗС розповів під час традиційного брифінгу, передає ONLINE.UA.

"Ми відзначили налаштованість на розв’язання проблеми, з якою (на переговори - ред.) прибула іранська делегація. Є згода і розуміння (з іранського боку - ред.), що потрібне прозоре і неупереджене розслідування", - наголосив Дмитро Кулеба.

За його словами, наразі можна визначити три основних результати переговорів.

"Перше. Іран включився в переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення винних до відповідальності і виплати компенсацій. Процес започатковано. Друге. Іран погодився виконати всі свої зобов’язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації, учасником яких він є. Це означає, що ми можемо будувати відповідну роботу конструктивно", - підкреслив очільник МЗС України.

Дмитро Кулеба звернув увагу на те, що третім результатом є домовленість з Іраном щодо того, як структурувати подальший процес перемовин. Сторони уже домовилися, що він відбуватиметься на кількох рівнях - спілкуватимуться слідчі, технічні експерти та юристи, "щоб визначити всі обставини, юридичні і технічні нюанси".

"На основі цієї інформації можна підраховувати суми збитків… Відповіді на питання, якою буде сума компенсацій, наразі немає. Сума не береться з неба, бо є результатом врахування всіх чинників", - додав український дипломат.

За словами Дмитра Кулеби, якщо офіційний Київ побачить, що Іран затягує переговорний процес, то буде готовий до "альтернативного сценарію, щоб будь-яким шляхом забезпечити виплату компенсацій".

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, "чорні скриньки" українського літака МАУ наразі знаходяться у руках французьких спеціалістів - вони вже встигли все розшифрувати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?