Азербайджан назвав єдиний можливий вихід із конфлікту за Нагірний Карабах
Категорія
Політика
Дата публікації

Азербайджан назвав єдиний можливий вихід із конфлікту за Нагірний Карабах

Азербайджан назвав єдиний можливий вихід із конфлікту за Нагірний Карабах
Джерело:  online.ua

Лідер Азербайджану Ільхам Алієв 4 жовтня виступив з гучною та неочікуваною заявою - він наголосив, що ситуація, яка наразі склалася навколо Нагірного Карабаху, може мати військове розв'язання. Президент країни звернув увагу на те, що існують резолюції Радбезу ООН, які вимагають від Вірменії виведення військ з окупованих територій, однак нічого не змінюється вже багато років. Свою думку політик озвучив в інтерв'ю арабському каналу "Аль-Арабія". Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт президента Азербайджану.

"Я часто чую, що у конфлікту немає військового рішення. По-перше, я не згоден з цим. По-друге, якщо немає військового рішення – дайте нам невійськове рішення, дайте нам дипломатичне вирішення... Ми ведемо переговори з 1992 року. Було якесь дипломатичне вирішення за ці 28 років? Ні... Якщо міжнародній спільноті не вдасться забезпечити виконання міжнародних резолюцій, Азербайджан зробить це сам. Таке теж буває", - наголосив Ільхам Алієв.

Він також звернув увагу на те, що конфлікт заморожений вже 30 років, тому його народ не хоче і не буде чекати ще 30.

Окрім того, президент Азербайджану висунув нові вимоги до Вірменії, за яких, за його словами, можливе встановлення миру:

  • Припинити окупацію територій Азербайджану.

  • Вивести свої війська або хоча б надати план їхнього виведення.

"А ще прем'єр Вірменії, який сказав, що "Карабах – це Вірменія", повинен вибачитися і сказати: "Карабах – це не Вірменія". Тільки тоді ми зупинимося", - наголосив лідер Азербайджану.

Як уже згадувалося, Нагірний Карабах — азербайджанський регіон, конфлікт за контроль над яким назрів у 1980-х роках та став фактично міжетнічним. Вірменська РСР хотіла підпорядкування собі цього регіону й виправдовувала це значною кількістю місцевих вірмен. Повномасштабна війна тривала до травня 1994 року, конфлікт з того часу залишався замороженим — за винятком кількох інцидентів у різні роки. Баку вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію — агресором.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що лідер Вірменії Нікол Пашинян несподівано пригрозив, що до конфлікту з Азербайджаном у Нагірному Карабасі також можуть долучити російські сили.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?