Азербайджан звернувся з неочікуваною пропозицією до Путіна, Трампа і Макрона
Категорія
Політика
Дата публікації

Азербайджан звернувся з неочікуваною пропозицією до Путіна, Трампа і Макрона

Азербайджан звернувся з неочікуваною пропозицією до Путіна, Трампа і Макрона
Джерело:  online.ua

У суботу, 3 жовтня, президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до лідерів Росії, Франції і США. Він погодився на переговори з Вірменією щодо Нагірного Карабаху за умови, що Володимир Путін, Дональд Трамп і Еммануель Макрон продовжать працювати в рамках Мінської групи ОБСЄ з врегулювання конфлікту в регіоні, зберігаючи нейтралітет. Таким чином він відповів на їхній заклик відновити переговори без жодних умов і припинити бої в Нагірному Карабасі, на що до цього погодилася і Вірменія. На яких умовах Вірменія і Азербайджан погодилися на мирні переговори, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

"Я вважаю, що ці три країни (РФ, США, Франція - ред.) повинні продовжити працювати разом над врегулюванням нагірно-карабахського конфлікту, але за умови, що вони залишаться нейтральними ", - назвав свої умови Алієв.

У Вірменії також готові до мирних переговорів щодо врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі при посередництві Мінської групи ОБСЄ.

В інтерв'ю телеканалу Al Jazeera азербайджанський лідер Ільхам Алієв також заявив, що офіційний Баку ніколи не відмовлявся від переговорів з Вірменією щодо конфлікту в Нагірному Карабасі. Він визнав, що у Азербайджана було багато розбіжностей з Єреваном, але незважаючи на це переговори тривали. У зриві переговорів азербайджанський президент звинувачує нову вірменську владу на чолі з прем'єром Ніколом Пашиняном, який зайнявши посаду "знищив все, що було до нього" і заявив, що "Карабах - це Вірменія".

Нагадаємо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

Як відомо, 27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб, поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і щодня повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоюються початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський підтримав Азербайджан, але закликав припинити бої за Нагірний Карабах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?