Українці можуть вимагати у рф репарації за колонізацію нашої країни — професор нейропсихології Богдан Ткач
Категорія
Україна
Дата публікації

Українці можуть вимагати у рф репарації за колонізацію нашої країни — професор нейропсихології Богдан Ткач

Українці можуть вимагати у рф репарації за колонізацію нашої країни — професор нейропсихології Богдан Ткач
Джерело:  online.ua

Що ж насправді означають терміни «колонія» та «деколонізація», та чому росія завжди їх розуміла невірно обговорили у новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

За словами професора нейропсихології Богдана Ткача, термін «деколонізаціонізм» виник в 90-х роках.

Що важливо розуміти, насамперед йшлося про ментальну та культурну деколонізацію, яка мала більше метафоричний характер.

У росії досі не зрозуміли, що таке «деколонізація» 

Професор Ткач звертає увагу на те, що росіяни завжди вважали й продовжують вважати, що Захід володів колоніями, і рф зараз, мовляв, звільняє ці колонії від Заходу, зокрема й Україну.

Розумієте, в чому ідіотизм їхнього сприйняття? Тобто вони не ставлять в основу думки сучасних філософів, які кажуть, що нам потрібно переглянути, тобто зробити ревізію минулого. Вони не намагаються зробити таку ретроспективу і подивитися, як суспільства у минулому між собою жили і що вони правильно робили, що неправильно, виходячи з тих критеріїв, того часу. Бо ми зараз себе вважаємо вершиною справедливості, гуманності і нового порядку, — зазначає Богдан Ткач.

Професор нейропсихології нагадує, що сам термін «колонія» з часом змінював своє значення.

Як відомо, сам термін походить від латинського слова «поселення».

Він означав таку перевалочну базу, де торгові компанії зупинялися, мали свої офіси, склади, охорону, щоб торгувати з цілим світом.

Потім конкуренція між цими перевізниками, «торгашами» ставала жорстокішою, і вони з метою забезпечення охорони зверталися до держави.

Ну, держави подивилися, а чому б, крім охорони цих територій, не зібрати і з місцевого населення данину. І таким чином виникли території, з яких ті чи інші країни збирають данину. Згодом через розширення, перенаселення тих країн, які володіли колоніями, вони навіть могли бути не імперіями, навіть могли бути республіками. До прикладу, Франція. Вона ніколи не називалась імперією. Але, утім, володіла четвертиною Північної Америки, третиною Африки і не тільки. Лише згодом країни-колонізатори почали з цього місцевого населення, де вони володіли колоніями, не лише вивозити ресурси, а нав’язувати свою культуру, мову і винищувати аборигенів, — розповідає Богдан Ткач.

Українці можуть вимагати у рф репарації за колонізацію нашої країни

Професор нейропсихології звертає увагу на те, що Україна також пройшла усі можливі етапи колонізації з боку росії.

Усі українці часто повторюють, що повинні бути репарації за те, що росіяни вбивають наших людей, за те, що вони пограбували нашу країну, за те, що вони знищили інфраструктуру. Однак в цьому дискурсі можна говорити ширше — ми можемо вимагати у рф репарації за колонізацію нашої країни, — наголошує професор нейропсихології Богдан Ткач.

Читайте також: В України є лише один спосіб остаточно позбутися постколоніального синдрому — Свідомі про несвідоме

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?