Банк не дає кредит: в чому причина та що робити
Категорія
Економіка
Дата публікації

Банк не дає кредит: в чому причина та що робити

Банк не дає кредит: в чому причина та що робити
Джерело:  online.ua

Всім нам інколи доводиться позичати гроші на непередбачувані витрати. Банки рекламують швидкі кредити онлайн на великі суми, тому у людей складається враження, що отримати їх дуже легко, просто зайшовши до відділення банку, як в магазин. Але насправді не кожний, хто звертається за кредитом, його отримує. Якщо нам в чомусь відмовляють, завжди хочеться дізнатись причину, яку ніхто не пояснює. Які можливі причини та як виправити ситуацію, читайте в матеріалі від Financer.com.

Вікові обмеження

Молодий позичальник – поганий позичальник, так вважають більшість банків. За статистикою майже половина кредитів, виданих людям у віці до 25 років, та більшість, виданих людям у віці до 23 років прострочені. Саме тому фінустанови встановлюють вікові обмеження й часто відмовляються позичати гроші людям у віці до 25 років, особливо якщо вони не мають постійної роботи й не можуть надати в заставу цінне майно.

Ще одна категорія ризикових позичальників – пенсіонери. Літні люди зазвичай відповідально ставляться до взятих на себе зобов’язань й акуратно вносять платежі за кредитами. Але через вікові особливості в них часто виникають проблеми зі здоров’ям, що призводить до додаткових витрат й проблем з поверненням кредиту. Тому ще одне вікове обмеження 65 років, а якщо вам виповнилось 70, ви не маєте шансів взяти кредит.

Ви не маєте постійної роботи

Головна вимога банків до позичальників – платоспроможність. Якщо ви не можете надати документи про регулярні та достатні для виплати боргу доходи, вам відмовлять. Взяти кредит без довідки про доходи можуть тільки люди з хорошою кредитною історією або постійні клієнти банку з високим рейтингом. Кредитор оцінює фінансові можливості позичальника за власними параметрами. Найголовніший серед них – це відповідність рівня доходів та витрат розміру позики. Якщо перевірити й оцінити ці дані кредитор не може, то в позиці буде відмовлено.

Ви позичаєте вперше

Позичальник без кредитної історії – поганий позичальник. Кредитори завжди підозріло відносяться до людей, які хочуть взяти кредит вперше, тому що не можуть оцінити на скільки людина відповідально ставиться до фінансових зобов’язань. Це ще одна причина, чому відмовляють молодим людям. Якщо банк не може перевірити кредитну історію, він вимагає підтвердити свої доходи, надати довідки про майновий та сімейний стан. Це допомагає оцінити кредитоспроможність та рівень ризику неповернення кредиту.

Невиплачені кредити

Приймаючи рішення про фінансування кредитор завжди в першу чергу перевіряє кредитну історію. В першу чергу звертає увагу на кількість та розмір вже виплачених кредитів. Якщо перевірка виявить, що в претендента вже є діючі кредити на великі суми, або що їх понад три, це може стати причиною відмови.

Прострочені зобов’язання майже завжди стають причиною відмови у видачі нового кредиту. Якщо в минулому були допущені прострочення, але всі борги вже виплачені, шанси отримати кредит залишаються. Але в такому випадку банк може запропонувати мінімальну суму або невигідні умови.

«Чорний список»

Щоб зменшити ризики, пов’язані з кредитуванням, кредитні установи мають спільні бази даних, до яких вносять боржників. Крім того кожний банк має власний «чорний список» позичальників, яким не дають кредит без пояснення причин. Потрапити туди можна через отримані в будь-якому банку та неповернуті кредити, або через шахрайські дії з банківськими продуктами.

Найчастіше в «чорний список» потрапляють саме через невиплачені кредити. Виправити ситуацію складно, але можливо, якщо виконати реструктуризацію старих боргів й поступово погасити їх. Можливо, ви вже це зробили, але відомості про це не надійшли в бюро кредитних історій. Тоді візьміть довідки та виписки й зверніться до бюро, відправивши лист з проханням виправити помилку.

Непосильно великий кредит

Якщо оцінка вашої кредитоспроможності показує, що платежі за кредитом будуть складати понад 30% від ваших щомісячних доходів, то вам можуть відмовити, або запропонувати позику на меншу суму. Все залежить від рівня доходів, бажаної суми кредиту та терміну, протягом якого він буде виплачуватись. Банк можливо дасть кредит на короткий термін від 3 місяців до 1 року, але в довгостроковому кредитуванні на 2-7 років скоріше відмовить. Якщо банк відмовляє, можна спробувати збільшити розмір офіційних доходів.

Що робити, коли гроші потрібні терміново, а банки відмовляють?

У таких випадках, коли терміново треба позичити гроші, залишається звернутись до родичів, або взяти кредит онлайн на короткий термін під високі відсотки. Так, це не найкращий, досить ризиковий вихід з ситуації, але МФО вам швидше за все не відмовлять. Знайти найдешевші пропозиції від перевірених мікрофінансових компаній допоможе сайт для вибору онлайн кредитів на ринку. Зверніть увагу, що інколи трапляються вигідні акційні пропозиції – взяти позику онлайн без відсотків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?