Банки РФ втрачають сотні мільярдів рублів через ситуацію навколо України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Банки РФ втрачають сотні мільярдів рублів через ситуацію навколо України

Банки РФ втрачають сотні мільярдів рублів через ситуацію навколо України
Джерело:  online.ua

На тлі новин та прогнозів про можливийи новий напад РФ на Україні продовжується січневий обвал на російських фінансових ринках - згідно з останніми даними, він коштував банкам, які працюють у Росії, приблизно 200 млрд руб (приблизно 2,58 млрд дол). Про це мовиться в огляді банківського сектору, який підготував Центробанк РФ.

Джерело: "РБК"

Банки РФ втратили майже 200 мільярдів рублів через провокації Путіна проти України

Так Центробанк РФ оцінив збитки кредитних організацій від переоцінки облігацій у їх портфелях - боргові папери дешевшали, а їх дохідність підскочила через збільшеної волатильності", - сказано в повідомленні.

Як стверджують представники Мосбіржі, у поточному місяці дохідності облігацій федеральної позики ( ОФЗ) збільшилися на 1,3 п.п.

За їхніми словами, 24 січня ставки за деякими короткими випусками російських суверенних паперів досягали 10%, а до 26 січня індекс держоблігацій RGBI впав до нового локального мінімуму - 127,31 п.п. Загалом з початку року індикатор втратив 6%.

У зв'язку з цим Міністерство фінансів РФ двічі скасовувало аукціони з розміщення ОФЗ, основними покупцями яких виступають саме банки.

Фото — unsplash.com

Що цікаво, керівництво Центробанку РФ переконане, що насправді банки можуть і не зазнати втрат у 200 млрд руб, якщо ринки відновляться, а вартість облігацій у портфелях зросте.

Але негативна переоцінка за кілька днів січня вже втричі перевищила результати за весь 2021 рік - тоді вона склала мінус 65 млрд руб. На тлі обвалу рубля до мінімуму більш ніж за рік Центробанк РФ оголосив про зупинення купівлі валюти у рамках бюджетного правила, - йдеться в повідомленні.

За словами аналітиків американського банку JPMorgan Chase & Co, вони більше не рекомендують своїм клієнтам довгі вкладення у російський рубль на тлі ймовірного нового вторгнення РФ в Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?