Байден готується підписати дозвіл на передачу Україні ATACMS — CNN
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден готується підписати дозвіл на передачу Україні ATACMS — CNN

Байден готується підписати дозвіл на передачу Україні ATACMS — CNN
Джерело:  online.ua

Президент США Джо Байден найближчим часом має схвалити передачу Україні далекобійних ракет ATACMS. 

Джерело:  CNN

Що відомо про плани США передати Україні ATACMS 

За інформацією журналістів телеканалу із посиланням на обізнані джерела, наразі ще не має остаточного рішення щодо передачі Україні цих далекобійних ракет.

Однак, за словами одного з американських посадовців, наразі ймовірність того, що ракети таки будуть передані Україні набагато вища, ніж раніше.

Набагато більша. Я просто не знаю, коли, - підкреслив співрозмовник.

За інформацією CNN, передати Києву ATACMS Білому дому рекомендували Державний департамент та Міністерство оборони після місяців запитів з боку України.

У матеріалі йдеться, що неясно, скільки ракет США нададуть Україні, але посадовці Держдепу та Пентагону вважають, що відправка ракет може допомогти Києву досягти вирішального прогресу в його контрнаступі.

Що кажуть у Республіканській партії стосовно військової допомоги Україні

За словами лідера республіканської меншості у Сенаті США Мітча Макконнела, Вашингтон має продовжувати кампанію із військової підтримки України.

Він заявив, що інтерес Вашингтону полягає не в милосерді або інших "абстрактних принципах", пов'язаних з альтруїзмом. Це найменше, що можуть вдіяти США з огляду на "безмежну дружбу" РФ з Китаєм.

Я наголошую: не ми захищаємо Україну від агресії, українці це роблять, - підкреслив Макконнел, якого цитує видання "Радіо Свобода".

Макконнел заявив, що Росія та Китай є найбільшими диктаторськими режимами у світі і найбільшими ворогами для Америки.

Цієї осені законодавці США мають розглянути запит президента Джо Байдена щодо виділення нової підтримки Україні. Йдеться про додаткові 24 мільярди доларів допомоги - близько 13 мільярдів доларів мають піти на оборонні витрати, а ще 11 млрд гривень США нададуть для гуманітарних та економічних ініціатив.

Однак наразі в Сенаті не має єдиної думки з приводу цього питання.

Однією з головних сил, яка висловлювалася проти підтримки України, була Республіканська партія. Влітку близько 70 законодавців намагалися заблокувати черговий пакет допомоги. Попри невдалість спроби, критика з боку цього табору сенаторів лунає доволі гучно.

Як зазначив Макконнелл, закиди про те, що США мають не втручатися у справи країни, на територію якої зайшов та продовжує вторгення ворог, нівелюють принцип "захисту Тайваню" та інших вразливих країн.

Окремо він наголосив, що без війни в Україні США не мали б стільки оборонних замовлень з боку Європи та Азії, які інвестують гроші та зміцнюють оборонні виробничі потужності Америки саме з огляду на повномасштабне вторгнення на українські території.

Війна в Україні навчила Захід дуже важливому уроку про важливість інвестицій в оборонно-промисловий потенціал. І, як я говорив минулого тижня, це спрямувало мільярди і мільярди доларів на поповнення американського арсеналу американською зброєю, створеною тут американськими працівниками, - підкреслив Макконнелл.

Він підкреслив, що наразі новий погляд на "лідерство США" має полягати у прагненні максимально послабити військову силу РФ. Цього можна досягти, інвестуючи у власну оборонну промисловість та допомагаючи Україні, вважає Макконнелл.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?