Байден і Столтенберг обговорять Україну на саміті країн східного флангу НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден і Столтенберг обговорять Україну на саміті країн східного флангу НАТО

Байден і Столтенберг обговорять Україну на саміті країн східного флангу НАТО
Джерело:  online.ua

10 травня в Бухаресті відбудеться саміт країн східного флангу НАТО, в якому візьмуть участь президент США Джо Байден, держсекретар США Ентоні Блінкен і генсек Альянсу Єнс Столтенберг. На зустрічі лідерів "Бухарестської дев'ятки" обговорять ситуацію в Україні та Чорному морі.

Джерело: Twitter президента Румунії Клауса Йоханніса

Румунський лідер уточнив, що саміт країн східного флангу НАТО буде присвячений трансатлантичним зв'язкам, обороні і стримуванні на східному фланзі. Джо Байден, Єнс Столтенберг і президенти Болгарії, Угорщини, Латвії, Литви, Словаччини, Чехії та Естонії візьмуть участь у зустрічі в онлайн-режимі, а президенти Румунії та Польщі, як співорганізатори заходу, будуть в Бухаресті особисто.

"Радий вітати Джо Байдена на саміті, який я проводжу сьогодні в Бухаресті. Разом з президентом Анджеєм Дудою ми також вітаємо Єнса Столтенберга, в рамках підготовки до саміту НАТО з упором на трансатлантичні зв'язки, оборону і стримування", - йдеться в повідомленні Клауса Йоханніса.

Глава Бюро національної безпеки (BBN) Польщі Павел Солох в свою чергу підкреслив, що в спільній заяві після саміту буде згадка про безпеку в басейні Чорного моря і ситуацію в Україні.

Бухарестська дев'ятка - хто в неї входить

Бухарестська дев'ятка була утворена в 2015 році за ініціативою Румунії та Польщі через агресію Росії. Тоді країни звернулися до НАТО з проханням посилити присутність альянсу в Східній Європі. Після цього в Польщу і країни Балтії були направлені додаткові батальйони країн НАТО.

До складу Бухарестської дев'ятки входять Польща, Румунія, Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія. Всі вони підтримують Україну і висловлюють стурбованість через стягування російських військ до українських кордонів й напруженість в районі Азовського і Чорного морів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?