Байден наказав розкрити всю правду про теракти 11 вересня
Категорія
Світ
Дата публікації

Байден наказав розкрити всю правду про теракти 11 вересня

Байден наказав розкрити всю правду про теракти 11 вересня
Джерело:  online.ua

Американський президент Джо Байден наказав генпрокурору і спецслужбам США розкрити всю правду про теракти 11 вересня 2001 року. Документи доручив оприлюднити протягом півроку. Цього домагалися сім'ї загиблих в результаті терористичної атаки на протязі 20 років.

Джерело: пресслужба Білого дому

Байден нагадав, що обіцяв розсекретити всю інформацію про теракти 11 вересня під час своєї передвиборної кампанії. Перед 20-ю річницею трагедії він вирішив виконати це публічне зобов'язання.

"Наближаючись до 20-річчя цієї трагічної дня, я виконую це зобов'язання. Сьогодні я підписав розпорядження, яким доручив Міністерству юстиції та іншим відповідним відомствам контролювати розсекречення документів, пов'язаних з розслідуваннями Федерального бюро розслідувань 11 вересня. Розпорядження вимагає від генерального прокурора оприлюднити розсекречені документи протягом наступних шести місяців ", - заявив Байден.

Розкриття раніше засекречених документів про теракти вимагали родичі жертв, а також тих, хто вижив і брав участь у порятунку людей. Вони направили лист Байдену, в якому поставили йому ультиматум - або він розсекречує документи, або не бере участі в пам'ятних заходах до 20-х роковин трагедії.

Родичі загиблих людей в результаті терактів вважають, що в засекречених документах міститься інформація про причетність керівництва Саудівської Аравії до терактів. Автори листа написали Байдену, що протягом 20 років Мін'юст і ФБР "активно намагаються зберегти цю інформацію в секреті" і вказали на те, що їх терпіння "підійшло до кінця".

"Ми занадто довго боролися з ФБР і розвідувальним співтовариством, але це схоже на справжній поворотний момент", - коментують американці рішення Байдена розсекретити всю правду про теракти 11 вересня.

Коротко про теракти 11 вересня в США

  • 11 вересня 2001 року 19 терористів захопили чотири літаки.

  • Два з них врізалися у вежі Всесвітнього торгового центру, один - в Пентагон і ще один впав поблизу міста Шанксвілл.

  • В результаті атак загинули 2977 осіб, десятки тисяч людей отримали поранення, ще 24 були оголошені зниклими без вісті.

  • Теракти 11 вересня стали найбільшим в історії за кількістю жертв в історії.

  • Теракти 11 вересня стали однією з причин військової місії США в Афганістані для боротьби з терористичною організацією Аль-Каїда.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?