Байден закриє Гуантанамо — найскандальнішу в'язницю в історії США
Категорія
Світ
Дата публікації

Байден закриє Гуантанамо — найскандальнішу в'язницю в історії США

Байден закриє Гуантанамо — найскандальнішу в'язницю в історії США
Джерело:  online.ua

Американська в’язниця Гуантанамо незабаром може бути закрита за рішенням президента Сполучених Штатів Джо Байдена. Напередодні адміністрація Білого дому розпочала офіційну перевірку військового об’єкту, яка може призвести до ліквідації “плями на іміджі країни”. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

За словами речниці Ради національної безпеки Емілі Горн, перевірка необхідна для оцінки справ, переданих попередньою адміністрацією.

“Ми проводимо перевірку, щоб оцінити поточний стан справ, яке адміністрація Байдена успадкувала від попередньої адміністрації, відповідно до нашої ширшої мети — закрити Гуантанамо”, - наголосила Горн.

Рада планує тісно співпрацювати з Пентагоном і Міністерством юстиції для подальшого прогресу в закритті Гуантанамо. Водночас тривають консультації на рівні Конгресу США.

Згідно з даними джерел Reuters, Байден передбачає підписати указ про закриття в’язниці найближчими тижнями чи місяцями. Ініціатива президента-демократа — це фактичне повернення до аналогічного рішення Барака Обами. Дональд Трамп після отримання повноважень у 2017 році заблокував його.

В’язниця знаходиться у районі Куби, підконтрольному Сполученим Штатам. Її створили після терактів 11 вересня 2001 року спеціально для осіб, які становлять надзвичайну терористичну загрозу.

Гуантанамо стало епізодом надзвичайної жорстокості в історії США. Навіть потужні країни-союзниці Вашингтона, наприклад — Велика Британія, закликали закрити об’єкт. Людей там утримують у маленьких камерах з постійно увімкненим світлом, не дозволяючи контактувати ані з охороною, ані один з одним.

Десятки осіб, які пройшли через ув’язнення пізніше розповіли про різноманітні тортури. Відомо також про кілька сотень спроб самогубства з боку в’язнів.

Наразі в Гуантанамо знаходяться близько 40 бранців. Значна частка їх провела майже два десятиріччя там, не отримавши жодних звинувачень чи вироків суду.

Як повідомляв ONLINE.UA, Джо Байден під час свого першого офіційного візиту до Міністерства оборони США офіційно повідомив, що Пентагон перегляне свою стратегію щодо Китаю, взявши до уваги ключові області, такі як розвідка, технології та військову присутність Вашингтона в регіоні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?