Бджолу назвали найважливішою живою істотою на планеті
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Бджолу назвали найважливішою живою істотою на планеті

Бджолу назвали найважливішою живою істотою на планеті
Джерело:  online.ua

Під час останньої дискусії Лондонського Королівського географічного товариства експерти дійшли висновку, що бджоли - це найважливіші живі істоти на планеті, однак їм уже загрожує ризик вимирання, передає ONLINE.UA з посиланням на іноземні ЗМІ.
Згідно з останніми дослідженнями, у всьому світі зникли до 90% бджіл. Найчастіше все залежать від регіону, але серед основних причин - масове вирубування лісів, відсутність безпечних місць для гнізд, відсутність квітів, використання неконтрольованих пестицидів, зміни грунту та інші.

В Україні також масово гинуть бджоли. Бджолярі б’ють на сполох, наголошують – це спричиняє мільйонні збитки пасічників та призводить до екологічних наслідків. В окремих випадках вже вдалося встановити причетність до загибелі комах пестицидів, поліція відкрила кримінальне провадження.

Основна причина загибелі бджіл – отруєння пестицидами, наголошує президент Спілки пасічників України олодимир Стретович.

"Буває, коли бджоли гинуть через недогляд: через віруси чи кліщів. Але це поодинокі випадки і вони не мають масового характеру. Те, що відбувається зараз – прямий причинно-наслідковий зв’язок між обробкою посівів, недбалість фермерів і загибеллю бджіл", – зауважує він.

Пасічники бачать кілька кроків, які можна зробити для запобігання загибелі бджіл.

1.  Запровадження принципу «презумпція винуватості» щодо фермерів, коли за підозри застосування заборонених препаратів, фермер має доводити, що вони не є такими, а не навпаки.

2.  Спрощення процедури доведення нанесення матеріальної шкоди.

3.  Паспортизація всіх пасічників, аби вони мали документ, що вони є власниками пасік.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше екологи заявляли, що  білі ведмеді можуть повністю зникнути до 2025 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?