Без особливого статусу Донбасу: Зеленський запропонував по-новому змінити Конституцію
Категорія
Україна
Дата публікації

Без особливого статусу Донбасу: Зеленський запропонував по-новому змінити Конституцію

Без особливого статусу Донбасу: Зеленський запропонував по-новому змінити Конституцію
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський направив до Верховної Ради новий законопроєкт, який передбачає внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади. Особливий статус Донбасу там не згадується. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт парламенту.

У доопрацьованому законопроєкті про внесення змін до Конституції України передбачено введення нового перечня адміністратівно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. При цьому громада визначається як первинний суб'єкт місцевого самоврядування та юридична особа. Також в ньому закріплена матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування. Зокрема, визначено, що такою основою є земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об'єкти, в комунальній власності громади; об'єкти спільної власності громад, які перебувають в управлінні окружних, обласних рад; місцеві податки і збори, та інші доходи місцевих бюджетів.

Перший законопроєкт з позначкою "невідкладний" про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади Зеленський вніс на розгляд Ради 13 грудня. 18 грудня комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування не підтримав проєкт змін до Конституції щодо децентралізації.

"Кілька тижнів проходили змістовні і гарячі дискусії щодо законопроєкту змін до Конституції, який робить децентралізацію реальною. Перш за все, важливо було почути позицію місцевих громад, заради здатності і майбутнього розвитку яких, власне, і робиться реформа. В результаті, президент направив до парламенту новий вдосконалений проєкт з урахуванням найбільш важливих пропозицій з боку місцевого самоврядування та громадськості. Децентралізація - невідворотна, ми зробимо цю реформу справжньою, громади - здатними, народовладдя - дієвим ", - прокоментував доопрацьований законопроект про внесення змін до Конституції України представник Зеленського в Конституційному суді Федір Веніславський.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський підписав закон про заборону поставок в Україну російської електроенергії. У Москві рішення українського президента зухвало прокоментували. Там заявили, що новий закон негативно позначиться на економіці України і стане для країни пострілом в ногу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?