Білоруського опозиціонера Тихановського засудили до 18 років колонії
Категорія
Політика
Дата публікації

Білоруського опозиціонера Тихановського засудили до 18 років колонії

Білоруського опозиціонера Тихановського засудили до 18 років колонії
Джерело:  online.ua

Опозиційний блогер з Білорусі Сергій Тихановський отримав 18 років колонії суворого режиму. Його арештували ще у травні 2020 року, а сьогодні Гомельський обласний суд оприлюднив своє рішення в справі. Чоловік збирався висунути свою кандидатуру на президентських виборах. Однак, зважаючи на затримання, замість нього конкуренткою незмінного лідера Лукашенка стала його дружина Світлана. Після фальсифікації результатів, в країні розпочалися масштабні протести, та диктаторський режим скинути тоді так і не вдалось.

Джерело: «Белта»

Тихановський здоув попудярність серед білорусів завдяки YouTube та Telegram-каналам «Страна для жизни», які висвітлювали життя в Білорусі з опозиційної і критичної точки зору. Сторона обвинувачення в суді заявляє про «заклики до насильства щодо представників влади та правоохоронців» та «розпалювання ворожнечі» Тихановським на згаданих каналах.

Доведено безпосередній взаємозв'язок скоєних блогером злочинів з діяльністю екстремістів, які маніпулювали суспільною свідомістю за допомогою деструктивних Telegram-каналів та інших.

— пише державне медіа «Белта»

Загалом Тихановському висунули цілу низку звинувачень, передбачених Кримінальним кодексом РБ:

  • ч. 1 ст. 293 (Організація масових заворушень);

  • ч. 3 ст. 130 (Розпалювання соціальної ворожнечі);

  • ч. 2 ст. 191 (Перешкоджання роботі ЦВК);

  • ч. 1 ст. 342 (Організація дій, що грубо порушують громадський порядок).

Сьогоднішній вирок стосувався не лише Тихановського, але ще п'яти політв'язнів, всім їм оголосили його у закритому режимі.  Їхні адвокати підписували угоду про нерозголошення інформації про справи.

Ще напередодні оголошення рішення суду дружина блогера Світлана Тихановська , яка водночас фактично очолює наразі всі білоруські опозиційні сили написала:

Я продовжуватиму захищати людину, яку люблю і яка стала лідером для мільйонів білорусів. Я намагатимуся робити щось дуже складне, ймовірно, неможливе, щоб наблизити той момент, коли ми з ним побачимось у новій Білорусі.

— Світлана Тихановська

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?