Благовіщення 2019: все, що потрібно знати про свято
Категорія
Україна
Дата публікації

Благовіщення 2019: все, що потрібно знати про свято

Благовіщення 2019: все, що потрібно знати про свято
Джерело:  online.ua

Благовіщення Пресвятої Богородиці - церковне свято, яке відзначають щороку 7 квітня. У 2019 Благовіщення святкуватимуть у неділю. За давнім повір'ям, вважається, що саме в цей день Пресвятій Діві Марії явився Архангел Гавриїл із звісткою про те, що через дев'ять місяців вона народить Сина Божого - Ісуса Христа.
Православні віруючі вважають Благовіщення великим святом і відзначають його з ІІІ століття. 7 квітня згадують пророцтво, що свідчить про народження Сина Божого. Свято є з'єднанням божественної волі і людської свободи.
Благовіщення має три символи: промінь світла, по якому спускався Святий Дух; прядка, біля якої сиділа Марія в момент явища Архангела Гавриїла; пальмова гілка, що символізує висоту почуттів і думок.

Традиції Благовіщення

У день Благовіщення православні віруючі йдуть до церкви. 7 квітня в храмах печуть і освячують проскурки. Вранці в неділю вирушайте на літургію, купляйте проскурку по одній на кожного члени сім'ї і з'їжте їх натщесерце: вважається, що проскурки мають цілющі властивості. Крихти від святого хліба прийнято давати домашнім тваринам і додавати в корм худобі, тоді вони будуть здоровими і плідними, а урожай - багатим.
Також Благовіщення вважається жіночим святом, тому багато хто йде в храм помолитися Пресвятій Богородиці за вдале заміжжя і щасливе життя.
Наші предки в цей день відпускали птахів на волю. Для цього заздалегідь спеціально ловили будь-яких пернатих і садили їх у клітки. На Благовіщення збиралися компаніями і випускали. Ці птахи символізували звільнення від гріхів і святість помислів у велике свято.
Зазвичай Благовіщення припадає на Великий піст, тому бенкетувати в цей день не вийде. Але тим, хто поститься дозволяється на свято їсти рибу і випити трохи червоного вина.

Благовіщення 2019: що не можна робити

На Благовіщення, як і в інше церковне свято, не можна займатися важкою роботою, шити, в'язати і забивати худобу. Жінкам радять в першу половину дня не готувати і не займатися домашніми справами.
Якщо на Благовіщення припадає поїздка, її краще відкласти. Не можна також надягати новий одяг, адже вважається, що він прослужить мало і незабаром порветься.
Наші предки в цей день не стригли, і навіть намагалися не розчісувати волосся, щоб не заплутати свою долю. На Благовіщення також не варто позичати або віддавати комусь що-небудь - це може «винести» з вашого будинку удачу, здоров'я і достаток.

Прикмети на Благовіщення

У народі вважається, що саме на Благовіщення 7 квітня весна остаточно закріпила свої позиції, і тепер на вулиці ставатиме тільки тепліше. Наші предки дивилися, яка погода на Благовіщення - таку варто очікувати і на Великдень.
Гарна погода на Благовіщення віщувала багатий урожай. А якщо в цей день піде сніг - літо буде зовсім неврожайним. Якщо в свято буде гроза, то варто чекати теплого літа і достатку грибів восени. А ось сонячне небо обіцяє постійні грози влітку.
У стародавні часи вірили, якщо на Благовіщення загадати бажання, то воно обов'язково збудеться. Ми можемо не вірити в повір'я, але чому б зайвий раз не подумати про свої мрії, раптом збудуться.
Раніше ONLINE.UA підібрав оригінальні привітання на Благовіщення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?