Блінкен обговорив з Боррелем нарощення військ РФ поблизу України
Категорія
Політика
Дата публікації

Блінкен обговорив з Боррелем нарощення військ РФ поблизу України

Блінкен обговорив з Боррелем нарощення військ РФ поблизу України
Джерело:  online.ua

Ввечері 9 січня Держсекретар США Ентоні Дж. Блінкен та Високий представник ЄС з питань безпекової політики Жозеп Боррелль обговорили нарощування військових сил Росії навколо українських кордонів. Єврочиновник поділився з колегою зі Штатів своєю оцінкою ситуації після візиту в Україну, зокрема лінії зіткнення.

Джерело:  сайт  Ради ЄС,  Держдеп

Вони підкреслили, що будь-яка подальша військова агресія проти України матиме масові наслідки та тяжку ціну. Водночас політики обговорили двосторонні та багатосторонні дипломатичні відносини після пропозицій, представлених Російською Федерацією, які стосуються поглядів цієї країни щодо домовленостей стосовно безпеки в Європі.

Політики підкреслили тривале партнерство Сполучених Штатів і ЄС і спільні зобов’язання щодо трансатлантичної безпеки та протистояння спільним викликам безпеки. Також наголосили на необхідності деескалації та повного виконання Мінських домовленостей Росією.

На сайті Держдепу зазначають: Блінкен наголосив на важливості координації дій на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та повторив, що будь-яка подальша агресія Росії проти України призведе до жорсткої реакції.

Крім України, сторони також обговорили занепокоєння щодо політичного тиску та економічного примусу проти Литви з боку Китайської Народної Республіки.

НАТО не посилювало оборонні позиції до окупації Росією частини України

Вчора Блінкен зробив власні підсумки за результатами зустрічі глав МЗС Північноатлантичного альянсу. Крім іншого, він згадав про заяви офіційної Москви про те, що НАТО буцімто порушує взяті на себе зобов’язання, відмовляючись надати гарантії, що не розширюватиметься на схід, і цим самим становить загрозу для безпеки Росії.

НАТО – це оборонний альянс, він існує, щоб захищати, а не нападати. Ось чому після Холодної війни НАТО відчутно знизило свої конвенційні та ядерні озброєння, тому що не потребувало таких оборонних позицій. З того часу НАТО не посилювало свої оборонні позиції, доки Росія не вторглася до України в 2014 році, – нагадав він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?