Боротьба з Росією: військовий експерт дав Україні цінну пораду
Категорія
Політика
Дата публікації

Боротьба з Росією: військовий експерт дав Україні цінну пораду

Боротьба з Росією: військовий експерт дав Україні цінну пораду
Джерело:  online.ua

Україна може домогтися визнання Росії країною-агресором, скориставшись резолюцією Генасамблеї ООН, яка використовується у випадках, коли агресором або його покровителем є член Ради Безпеки ООН.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.
"Є резолюція Генеральної Асамблеї ООН "Єдність на користь миру". Вона була прийнята в 1950 році, на початку Корейської війни, потім використана в 1956 році під час Суецької кризи і в інших ситуаціях, коли агресором або його покровителем був член Радбезу. Тому можна подати резолюцію Радбезу ООН, зрозуміло, що вона буде ветована Кремлем. Але потім з цим фактом треба виходити на Генасамблею, де резолюції приймаються більшістю", — порадив він.
При цьому експерт додав, що на Генасамблеї українцям "треба буде показати докази участі РФ сторони конфлікту".


Читайте також: У Росії назвали загрозу, котра зробить путінський режим банкрутом
У той же час, він нагадав про сирійське питання, де "Росія виступає офіційно на стороні режиму Башара Асада".
"Може, я чогось не розумію, але в статті 27 Статуту ООН написано, що "сторона, котра бере участь у спорі, повинна утриматися від голосування при прийнятті рішення". В нашому контексті є тільки окремі заяви, які підтверджують факт перебування російських військ на території України", — додав Сунгуровський.
Експерт зазначив, що відповідне "рішення приймається 2/3 голосів від Генасамблеї ООН" і визнав, що наявність необхідних Україні голосів є "відкритим питанням".


Читайте також: Росія, 17-й рік і революція: в мережі з'явився влучший анекдот

"Наш проект резолюції про порушення прав людини в окупованому Криму підтримало 70 країн, 77 — "утрималося", 26 — "проти". У 2014 році була інша конфігурація, коли голосували резолюцію щодо територіальної цілісності України (після анексії Криму, — ONLINE.UA). З 193 країн-членів ООН 100 висловилися "за", 11 — "проти", 58 країн утрималися, і 24 країни не голосували", — нагадав він.


При цьому Сунгуровський висловив упевненість в тому, що українцям "треба над цим працювати у будь-якому випадку".


"Завдання архіскладне, але якщо нічого не робити — то це ще гірше. Складність завдання — не виправдання для нашої дипломатії", — резюмував експерт.


Більше  читайте на ONLINE.UA: Є реальний спосіб довести всьому світу вторгнення Росії в Україну - військовий експерт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?