Боррель різко змінив позицію щодо Росії після візиту в Москву
Категорія
Політика
Дата публікації

Боррель різко змінив позицію щодо Росії після візиту в Москву

Боррель різко змінив позицію щодо Росії після візиту в Москву
Джерело:  online.ua

Після візиту верховного представника ЄС Жозепа Борреля в Москву і переговорів з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, результати яких жорстко розкритикували деякі лідери європейських країн, глава дипломатії Євросоюзу різко змінив свою позицію щодо Росії. Він прийшов до висновку, що шляхи Росії і Євросоюзу розходяться і офіційна Москва не готова до конструктивного діалогу. Боррель пояснив, що головна мета його поїздки в Москву полягала в з'ясуванні позицій глави Кремля Володимира Путіна щодо Європи. Але реакція російської влади на пропозицію налагодити відносини, за словами Борреля, була агресивною. Боррель вважає, що після його візиту в Москву Євросоюз повинен перейти до рішучих дій проти Росії і піти на "певний ризик" заради безпечнішого світу. Шеф європейської дипломатії підкреслив, що російське питання буде розглянуто вже 22 лютого на зустрічі глав МЗС країн ЄС, на якій буде вирішено питання про нові санкції проти Росії. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на блог дипломата, який він веде на офіційному сайті ЄС.

"Я тільки що повернувся з дуже складного візиту в Москву, в який я вирушив, щоб обговорити напружений стан відносин між ЄС і Росією. Мета цієї місії полягала в тому, щоб розглянути за допомогою принципової дипломатії процес швидкого погіршення наших відносин з Росією, а також допомогти підготувати майбутні дискусії Ради Європи щодо відносин між ЄС і Росією. Російська влада не захотіла скористатися цією можливістю для більш конструктивного діалогу з ЄС. Це сумно, і нам доведеться враховувати наслідки ", - заявив Боррель.

Європейський дипломат жорстко розкритикував агресивно організовану прес-конференцію з Лавровим і висилку з РФ трьох дипломатів ЄС під час його візиту. Боррель розповів, що і переговори з Лавровим були напруженими. У центрі уваги переговорів було отруєння Навального і його ув'язнення за ґрати, а також масові затримання людей, які вийшли на протести на підтримку опозиціонера. Боррель зазначив, що також наполягав на просуванні до повного виконання мінських угод і поваги територіальної цілісності України.

"Моя зустріч з міністром Лавровим показала, що Європа і Росія віддаляються одна від одної. Схоже, що Росія поступово відключається від Європи. Я повернувся в Брюссель з глибоким занепокоєнням з приводу перспектив розвитку російського суспільства і геостратегічного вибору Росії. Моя зустріч з міністром Лавровим і меседжи, послані російською владою під час цього візиту, підтвердили, що Європа і Росія розходяться ", - дійшов висновку Боррель.

Тепер, як зазначив Боррель, питання по Росії він обговорить з міністрами закордонних справ ЄС. За його словами, такі кроки можуть включати санкції.

"Природа проблеми, з якою ми стикаємося, ясна. Замкнутися за стінами і закликати інших до безпечного положення не принесе більшої безпеки ЄС. І не в цьому я бачу свою роль першого дипломата ЄС. Нам доводиться стикатися з проблемами, в тому числі зустрічатися з іншими на їх батьківщині, якраз тоді, коли розгортаються негативні події, щоб ми могли краще оцінити ситуацію, з якими ми стикаємося, і дії, які ми повинні зробити. Я віддаю перевагу залишатися реактивним і не чекати, поки щось трапиться. Якщо ми хочемо більш безпечного світу на завтра, ми повинні діяти рішуче сьогодні і бути готовими піти на певний ризик ", - підсумував глава європейської дипломатії.

Важливо відзначити, що в Москві вже відреагували на висновки Борреля після його переговорів з Лавровим. У МЗС РФ натякнули на "неспроможність" Євросоюзу і підкреслили, що заяви Борреля різко контрастують з його заявами в Москві.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Естонія вимагає пояснень від Борреля за провальні переговори в Москві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?