Бойовикам ДНР-ЛНР треба краще читати історію Росії - The Huffington Post
Категорія
Світ
Дата публікації

Бойовикам ДНР-ЛНР треба краще читати історію Росії - The Huffington Post

Бойовикам ДНР-ЛНР треба краще читати історію Росії - The Huffington Post
Джерело:  The Huffington Post

Три тижні тому росіянин, який був ватажком різношерстої групи українських сепаратистів і їхніх російських прихильників,

б

ув убитий в результаті вибуху в ліфті свого будинку в східному українському місті Донецьку.
Спекуляції на тему того, хто вбив 33-річного Моторолу, який хвалився вчиненням військових злочинів, вбивствами захоплених в полон українських солдатів, почалися миттєво. Вони зосереджені на трьох категоріях підозрюваних - Служба Безпеки України, розвідка Росії і сепаратисти-суперники Мотороли (чиє справжнє ім'я - Арсен Павлов).
Правозахисниця з Вірменії Арміне Саакян, яка пише про права людини і демократію в Росії і країнах колишнього Радянського Союзу, впевнена в тому, що це була Федеральна служба безпеки РФ. Про це вона пише у своїй новій статті для The Huffington Post, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Такого висновку я дійшла методом виключення.


Вбивство Мотороли було занадто складним, щоб його зробили інші сепаратисти. Потрібно було помістити бомбу в ліфті в такому місці, де жертви не здатні її побачити, і запустити її за допомогою пульта дистанційного керування.


Моторола і його охоронець були одягнені в бронежилети повного захисту, але вибух був настільки потужним, що їх розірвало на частини.


Складність операції означає, що це було зроблено професійно - тобто українською чи російською розвідкою.


Хоча я впевнена, що українська розвідка була б рада підібратися досить близько до найбільш відомих ватажків сепаратистів, щоб їх знищити, ці ватажки протягом тривалого часу вживали особливих запобіжних заходів, щоб переконатися, що вони не стануть жертвами найманих вбивць з Києва. Тому малоймовірно, що українським розвідникам вдалося підібратися досить близько до головним командирів сепаратистів, щоб їх убити.



Читайте також

:

Соц

мережі підірвала історія з "чудотворною" папахою Мотороли


Але з російською розвідкою все зовсім інакше. Для агентів ФСБ, замаскованих під російських військових або бойовиків, або ж російських чиновників, які надають допомогу сепаратистам, не склало б ніяких проблем дізнатися особливості буднів сепаратистських лідерів, щоб їх прибрати.


Вбивства п'яти чільних сепаратистських військових і політичних діячів, крім Мотороли, а також десятка дрібніших, дають підстави вважати, що проходить широкомасштабна кампанія по зачистці нинішнього керівництва.


Чому така кампанія?


Одне з можливих пояснень - це те, що Кремлю потрібні сепаратистські лідери, яких він зможе контролювати, а деякі з нинішніх здаються занадто незалежними.


Підтримка сепаратистів Донецької і Луганської областей обійшлася Москві високою ціною. Вона вклала в це тонни матеріальних засобів і послала найманців і регулярні російські війська, багато з яких загинули.


Санкції, якими Захід вдарив по Росії через захоплення Криму, а також до пособництво сепаратистам, завдали удару по економіці країни, і люди вже починають обурюватися - нехай і тихо, тому що гучні скарги можуть привести до неприємних наслідків будь-якого роду.


Ті, хто думає, що за вбивствами стоїть Росія, кажуть, що причиною цієї кампанії є бажання Москви вийти з ситуації, яка виснажує її у фінансовому відношенні і робить її міжнародним ізгоєм.


Кращим сценарієм було б досягнення мирної угоди, за якої сепаратистські території залишаються в Україні, але стають автономними (думка Арміне Саакян - ONLINE.UA.). Багато хто, проте, вважає, що попередньою умовою такої угоди є необхідність "показати місцевій та міжнародній громадськості, що відділені території заслуговують на повагу, а для цього необхідно усунення будь-яких потенційних союзників, які погано підкоряються наказам", зазначає журналу Foreign Policy.


Якщо ви думаєте, що вбити тих, хто допоміг вам досягти різних політичних цілей, щоб ви могли добитися вашої наступної мети - це холоднокровно, то ви абсолютно праві.



Крім того, це дуже по-російськи


Радянська епоха створила тисячі прикладів, коли лідери робили свою брудну роботу за допомогою інших, а потім позбувалися їх.


Я читала, що ряд сепаратистських ватажків в Україні говорять конфіденційно - вони не посміли б сказати це публічно, звичайно ж, - що вони вважають росіян відповідальними за вбивства.


Це, звичайно, турбує їх, адже вони можуть бути наступними.


Це також повинно змусити турбуватися про свою позицію лідерів країн, які є російськими маріонетками (наприклад, Вірменії). Я не стверджую, що вони повинні боятися, що їх уб'ють. Є й інші способи прибрати тих, хто впав у немилість у Москви.


Росіяни показали задовго до вбивства конкурента Йосипа Сталіна, Льва Троцького, в Мексиці в 1940 році, що вони безжалісні в усуненні тих, кого вважають перешкодою на шляху до їх політичних цілей.


Не важливо, що багато жертв були колись вірними солдатами, які виконують накази лідерів.


Українським сепаратистським лідерам, які турбуються про те, скільки їм залишилося жити, ймовірно, варто було б уважніше читати історію Росії, перш ніж братися за зброю проти свого власного уряду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?