Британія назвала головне завдання України для вступу в НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Британія назвала головне завдання України для вступу в НАТО

Британія назвала головне завдання України для вступу в НАТО
Джерело:  online.ua

Пані посол Британії у Києві Мелінда Сіммонс звернула увагу на те, що українській владі, в першу чергу, потрібно зосередитися на структурній реформі оборонного відомства, а не наполягати на Плані дій щодо членства у НАТО. Як стверджує британська дипломатка, питання реформи оборонних інституцій в Україні викликає занепокоєння у міжнародної спільноти та усіх членів Альянсу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

"Оскільки ви досягли EOP (статус партнера з розширеними можливостями. – Ред.), то виникає питання: що далі, який крок наступний? І моя відповідь така: в рамках EOP вам треба концентруватися не лише на військовій сумісності з НАТО, але також змінювати ваше військове відомство структурно, запроваджувати європейські практики у питаннях оборонних закупівель, логістики. Наразі у Міноборони цього ще немає. Якщо ви цього не робитимете, це перетворить політику відкритих дверей НАТО на політику "відкритих дверей, яких можна уникнути". Для країн, які не підтримують інтеграцію з Альянсом, це стане приводом уповільнити цей процес", - наголосила пані посол.

До прикладу, Мелінда Сіммонс згадала ситуацію з оборонними закупівлями. Як стверджує британська дипломатка, закон, ухвалений минулого року, є справді добрим, однак вкрай важлива його імплементація. Окрім того, вона нагадала заяви Міноборони України про бажання отримати ПДЧ вже цього року, і висловила розуміння політичної логіки таких заяв.

"Але якщо при цьому у вас відстає оборонна реформа – то такий план не дає мені впевненості. Посудіть самі: ви щойно отримали EOP, він передбачає кілька конкретних змін, здійснення яких від вас чекають. А ви робите лише меншу частину з них і кажете: "А тепер ми хочемо ПДЧ", – підкреслила Мелінда Сіммонс.

Як уже згадувалося раніше, очільник Кабінету міністрів Денис Шмигаль розраховує, що Україна зможе отримати план дій щодо членства у НАТО (ПДЧ) одночасно з Грузією.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  НАТО відреагував на ядерний договір між Байденом та Путіним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?