Британські винищувачі двічі перехоплювали літаки РФ біля повітряного простору НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

Британські винищувачі двічі перехоплювали літаки РФ біля повітряного простору НАТО

Британські винищувачі двічі перехоплювали літаки РФ біля повітряного простору НАТО
Джерело:  online.ua

Винищувачі Королівських ВПС Великої Британії Typhoon двічі протягом 24 годин вилітали на перехоплення російських літаків, які наближалися до повітряного простору НАТО.

Джерело: Міністерство оборони Великої Британії

Британські винищувачі двічі перехоплювали літаки РФ біля повітряного простору НАТО

Минулої ночі до літаків британських ВПС, що базуються в Естонії, приєдналися шведські ВПС для перехоплення російських літаків Іл-20 і Су-27, що наблизились до повітряного простору НАТО і Швеції.

Вранці 9 червня Typhoon були підняті на перехоплення літака Ан12 і літака Ан72, які прямували з материкової частини Росії в напрямку Калінінградської області. Пізніше винищувачі отримали нове завдання перехопити два Ту-22М і два Су-30 СМ, які летіли на південь з материкової частини Росії над Фінською затокою і Балтійським морем.

Португальські і румунські винищувачі F16, що базуються на авіабазі Шяуляй в Литві, також були підняті в повітря для супроводу російських літаків.

Ці перехоплення є суворим нагадуванням про те, що Королівські ВПС завжди готові захищати наше небо і небо наших союзників, а скоординовані дії кількох військово-повітряних сил слугують наочною демонстрацією цінності наших міжнародних альянсів, – заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

РФ почала активніше використовувати авіабазу за Полярним колом

Авіабаза розташована лише за 200 км від країн-членів НАТО Фінляндії та Норвегії. Злітно-посадкова смуга довжиною 3500 метрів зазвичай обслуговує невеликий парк старих надзвукових бомбардувальників Ту-22М і кілька військово-транспортних літаків Ан-12.

Проте з осені 2022 року її почали використовувати активніше. Перші чотири стратегічні бомбардувальники Ту-160 прибули в серпні, а до жовтня було розгорнуто більше десяти літаків Ту-95 і Ту-160.

Стратегічні бомбардувальники, які зараз розгортаються за Полярним колом, раніше базувалися в Енгельсі поблизу міста Саратов.

Ця база, яка розташована за 600 км від кордону з Україною, виявилася вразливою до атак безпілотників, які пошкодили два літаки ТУ-95 минулого грудня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?