Буданов заявив про зменшення ризику катастрофи на ЗАЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

Буданов заявив про зменшення ризику катастрофи на ЗАЕС

Буданов заявив про зменшення ризику катастрофи на ЗАЕС
Джерело:  online.ua

За інформацією керівника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, ризик вчинення злочинною армією теракту на території Запорізької АЕС стає дедалі меншим. 

Джерело:  The Times

Що відомо про ризик вчинення теракту армією РФ на Запорізькій АЕС  

Ми робимо певні дії в цій сфері, як публічні, так і непублічні і я думаю, що зараз небезпека штучної техногенної катастрофи потихеньку зменшується, - підкреслив Буданов.

Раніше Буданов попередив про можливість саботажу з боку Росії на окупованій Запорізькій атомній електростанції.

З причин, які він відмовився розкрити, він сказав, що ця загроза зараз зменшується - навіть незважаючи на те, що в президент Володимир Зеленський попередив, що окупаційні війська закладають там вибухівку.

Якими будуть наслідки у разі теракту на ЗАЕС 

За словами доктора технічних наук, фізика-ядерника Володимира Борисенка, наслідки катастрофи на ЗАЕС не варто буде порівнювати із аварією на ЧАЕС.

Насправді, в сьогоднішньому стані Запорізька станція являє собою набагато меншу небезпеку, ніж це було ще навіть півроку тому, а то й рік тому, навіть ніж це було 4 березня 2022 року, коли вона була захоплена, деякі енергоблоки тоді продовжували працювати, - підкреслив вчений.

Борисенко зазначив, що наразі у вимкненому режимі залишаються 'ять із шести енергоблоків.

Останній працюючий блок було зупинено ще з 11 вересня 2022 року.

Відтоді для шостого блоку вже минуло понад дев'ять місяців, для всіх решта - практично рік, для трьох із них - вже більше року.

Кількість радіоактивності, яка в паливі за цей час залишилась, зменшилась в тисячі разів. Якби аварія трапилась в березні або квітні 2022 року, то наслідки були би в тисячу разів гірші - це якщо розглядати найгірший сценарій, - зазначив Борисенко.

На його думку, російським військовим злочинцям доведеться дуже постаратись, щоб створити умови для витоку радіації.

Необхідно вимикати електрику, яка подається з українського боку. Це необхідно зруйнувати трубопроводи, по яких постачається вода, яка охолоджує це паливо тощо. Тим не менше, цей період, в якому будуть розвиватися ці аварійні події, буде тривати уже не години (як це було, якби він працював в гарячому стані - тоді до пошкодження палива залишається 2-3 години), а сьогодні ми маємо запас у часі, навіть у найгірших ситуаціях - це декілька діб щонайменше, - пояснює вчений.

На його думку, за цей час можна якісь дії вжити на дипломатичному рівні.

І це буде видно, що окупаційна влада на станції намагається вчинити якийсь ядерний акт тероризму, який може призвести до дуже небажаних наслідків.

Всі інші можливості - підрив сховища відпрацьованого палива, підрив сховища радіоактивних відходів - будуть мати локальний характер. Це декілька кілометрів, до десяти. Це буде достатньо локально, порівняння з Чорнобильською станцією ніякого бути не може. Це буде в тисячі разів менші наслідки, - підкреслив Борисенко.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?