Бути росіянином стає все небезпечніше - американські розвідники про вбивство посла РФ в Туреччині
Категорія
Світ
Дата публікації

Бути росіянином стає все небезпечніше - американські розвідники про вбивство посла РФ в Туреччині

Бути росіянином стає все небезпечніше - американські розвідники про вбивство посла РФ в Туреччині
Джерело:  Stratfor

У понеділок, 19 грудня, на

художній виставці в Анкарі під час свого виступу був убитий посол Росії в Туреччині Андрій Карлов. Турецькі сили безпеки згодом убили того, хто стріляв - Мелюта Алтінтаса, агента підрозділу сил спеціального призначення турецької національної поліції і члена спецгрупи охорони Карлова. В результаті нападу були поранені ще троє людей.
Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor розповіла про те, як Росія і Туреччина поводитимуться після вбивства посла РФ, чи зміняться їхні стосунки, і чому ростуть ризики для громадян Росії у зв'язку з війною Володимира Путіна в Сирії. Звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.


Свідки повідомили, що чули, як той, хто стріляв, кричав, що він мститься за дії Росії в Алеппо, сказавши турецькою мовою: "Ми вмираємо в Алеппо, ви помрете тут".


Існує багато можливих мотивів нападу на Карлова: безсумнівно, вбивцею міг бути розсерджений громадянин Туреччини, засмучений недавньою поразкою повстанців в Алеппо; це також могла бути змова джихадистів, які хочуть помститися Росії за дії проти них в Сирії. У будь-якому випадку, якщо буде доведено, що зловмисник був членом турецької національної поліції, в яку перед літньою спробою перевороту проникло багато гюленістів (активісти турецького суспільно-політичного руху ХІЗМЕТ, який винико навколо ідей турецького письменника Фетхуллаха Ґюлена. Сам Гюлен, який живе в США і якого турецька влада називає організатором спроби перевороту, вбивство засудив, - ред.), президент Туреччини Реджеп Ердоган може посилити тиск на ХИІЗМЕТ, незалежно від того, чи був той, хто атакував, насправді, пов'язаний з рухом.


Напад стався в незручний час - Москва і Анкара лише недавно відновили відносини після того, як Туреччина збила російський літак в листопаді 2015 року. Незважаючи на те, що відносини між двома країнами у зв'язку з атакою загостряться, швидше за все, вони не припиняться загалом.


Москва буде значною мірою покладатися на Анкару в обміні розвідувальних даних і потребуватиме більше свободи для захисту своїх активів. Але жодна сторона не прагне відступати від економічного і дипломатичного прогресу, які були досягнуті за минулий рік.


Тепер, коли турецькі сили діють глибоко всередині Сирії, Анкарі також необхідні робочі відносини з Москвою більше, ніж будь-коли. 20 грудня турецький міністр закордонних справ повинен зустрітися в Москві зі своїми колегами з Росії та Ірану, щоб обговорити питання щодо Сирії. Офіційні особи в РФ підтвердили, що зустріч відбудеться.


Якщо ж замах на російського посла дійсно був відповіддю на московське втручання в захоплення Алеппо (і масове вбивство мирних жителів Сирії, - ред.), то це сильне відхилення від недавніх антиросійських протестів по всьому світу, які, здебільшого, були мирними.


За останні кілька місяців в Росії був сплеск запобігання терористичним змовам і загрозам. Так в листопаді сили безпеки РФ провели кілька рейдів, в результаті яких, відзначається в матеріалі, були розкриті бойовики з Центральної Азії, які планували теракти у великих містах Росії. 15 грудня російська влада ліквідувала групу, яка нібито замишляла напад в Москві.


Ці змови, ймовірно, не пов'язані безпосередньо з убивством посла, але взяті разом вони наочно демонструють зростаючі загрози для Росії і її громадян. У відповідь Москва навряд чи змінить свій підхід до конфлікту в Сирії.


Про гучне вбивство в Туреччині читайте тут: Убивство посла

Росії в Туреччині: з'явилося відео моменту нападу

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?