Був витік з лабораторії Китаю - спливли резонансні дані розвідки про пандемію коронавіруса
Категорія
Світ
Дата публікації

Був витік з лабораторії Китаю - спливли резонансні дані розвідки про пандемію коронавіруса

Був витік з лабораторії Китаю - спливли резонансні дані розвідки про пандемію коронавіруса
Джерело:  online.ua

Пандемія коронавіруса могла бути викликана витоком з лабораторії Китаю. Такі побоювання є у британської розвідки, дані якої говорять про можливість витоку, хоч там і не виключають основну версію із зараженням від тварини. Офіційна влада Великої Британії не визнає версію розвідки, в Китаї також заперечують витік, хоча і в терміновому порядку прийняли закони, які закликають до поліпшення управління вірусами і засобом для забезпечення "біологічної безпеки". Нові резонансні дані британської розвідки про те, що пандемія коронавіруса почалася через витік з китайської лабораторії повідомило видання Daily Mail, передає ONLINE.UA.

Джерело уточнює, що про версію витоку коронавируса з однієї китайської лабораторії повідомив член COBRA (надзвичайний урядовий комітет на чолі з прем'єр-міністром Борисом Джонсоном - ред.). За його словами, в Китаї є як мінімум дві лабораторії, з яких міг статися витік. Це Інститут вірусології в Ухані - сама передова лабораторія такої спрямованості на материковому Китаї, яка знаходиться він всього в 16 км від ринку, звідки пішло зараження. Примітно, що ще в 2018 році китайська державна газета People's Daily повідомляла, що в цій лабораторії готові проводити експерименти з високопатогенними вірусами по типу Ебола. І саме вчені цього інституту перші припустили, що геном COVID-19 на 96% збігається з коронавірусом у кажанів.

Ще одна лабораторія, з якої був можливим витік - Уханьський центр контролю захворювань, який знаходиться всього в 5 км від того самого ринку. У цьому місці проводили експерименти на тваринах, в тому числі, і на кажанах, щоб вивчити способи передачі коронавірусу.

Американський експерт з біобезпеки, професор Річард Ебрайт з Інституту мікробіології ім. Ваксмана Університету Рутгерса, коментуючи можливий витік коронавіруса з китайської лабораторії, розповів, що він бачив докази того, що вчені з Центру контролю захворювань та Інституту вірусології вивчали віруси, не дотримуючись техніки безпеки.

"Для цього потрібен рівень захисту класу 4, а вони використовували тільки класу 2. Він забезпечує мінімальний захист від зараження. Хоч нічого не вказує на те, що вірус вивели спеціально, але цілком можливо, що просто в лабораторії сталася якась аварія", - вважає Ебрайт.

Слід нагадати, що в 2004 році витік з китайської лабораторії вже спричинив спалах важкого гострого респіраторного синдрому (SARS). Тоді від інфекції померла одна людина і ще дев'ять заразилися. за той випадок китайська влада виправдалася, заявив, що витік стався в результаті недбалості, і запевнила, що п'ять високопоставлених чиновників Китайського центру з контролю і профілактиці захворювань були покарані за те, що сталося.

Після появи підозр, що пандемія коронавіруса могла виникнути через витік в одній з лабораторій Китаю, офіційний Пекін вирішив перестрахуватися. Були прийняті закони, які закликають до поліпшення управління вірусами і засобів для забезпечення "біологічної безпеки". При цьому всі повідомлення про витік китайська влада заперечує. У Пекіні вважають, що подібні повідомлення повністю ігнорують величезні зусилля і величезні жертви Китаю і його народу та заперечують значний внесок Китаю в здоров'я і безпеку населення світу.

Нагадаємо, коронавірусна інфекція почала поширюватися з китайського мегаполісу Ухань в січні 2020 року. Влада КНР вдалася до жорстких заходів через епідемію - там заборонили пасажирський рух між містами, скасували всі святкові заходи з нагоди місцевого нового року. З початку епідемії в Китаї зафіксовано 81 669 випадків зараження коронавірусом, від якого померли більше 3,3 тисяч осіб.

З 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я офіційно вивела поширення COVID-19 на рівень пандемії - хвороба стрімко охопила майже весь світ. На сьогоднішній день коронавірусом захворіли більше 1,7 млн людей.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в РНБО України поділилися шокуючими даними про можливий витік коронавіруса з китайської лабораторії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?