Час діставати батіг: які сценарії щодо транзиту газу через Україну готує Путін
Категорія
Світ
Дата публікації

Час діставати батіг: які сценарії щодо транзиту газу через Україну готує Путін

Час діставати батіг: які сценарії щодо транзиту газу через Україну готує Путін
Джерело:  rbc.ua

Керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що рішення про транзит російського газу українською територією до 2020 року ухвалюватиме виключно російський президент Володимир Путін. І у нього буде кілька сценаріїв, які він зможе використовувати, передає ONLINE.UA з посиланням на "РБК-Україна".

Коболєв прогнозує, що до початку 2020 року, коли слід буде укладати новий контракт на транзит газу через територію України, у Путіна не буде побудованого "Північного потоку-2" та навіть не буде розпочато основного етапу будівництва.

"Як Путін зазвичай домагається своїх цілей? Або пряником, або батогом. У цій ситуації пряників він вже роздав багато, тож час діставати батіг. Це означає – повністю припинити транзит газу територією України. Тобто, повторити ситуацію 2009 року та подивитися, що відбудеться", – каже він.

Крім того, Коболєв оприлюднив ще два варіанти імовірного розвитку подій.

"Перший передбачає, що лідери європейських країн скажуть російському президенту: "До нас їде американський скраплений газ. Він, звичайно, буде коштувати трохи дорожче, ніж ваш газ, але ми впораємося". Другий варіант – європейці кажуть, що "все пропало", "у нас немає газу" та давайте пресувати українців, як це, до речі, було в 2009 році, щоб вони погодилися на будь-які умови транзиту. І швидко дадуть дозвіл не тільки на будівництво "Північного потоку-2", але й всіх відвідних газопроводів, необхідних для його функціонування", - пояснив керівник НАК.

Коболєв зазначив, що є і м’якший сценарій, який полягає у тому, що "Газпром" бронюватиме українські газотранспортні потужності на короткий термін, наприклад, на півроку, або віддаватиме газ на східному кордоні України.

"У разі реалізації цього сценарію, нас обидва ці варіанти влаштовують. Тому що ми будемо з газом та з доходами від транзиту", – зазначив голова правління державної нафтогазової компанії.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що НАК до 1 січня має підготувати, а потім передати газотранспортну систему України в управління новому незалежному операторові (анбандлінг).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?