Чехія вимагатиме від Росії компенсацію збитків за вибухи у Врбетіце
Категорія
Політика
Дата публікації

Чехія вимагатиме від Росії компенсацію збитків за вибухи у Врбетіце

Чехія вимагатиме від Росії компенсацію збитків за вибухи у Врбетіце
Джерело:  online.ua

Чеська влада в 1 млрд крон (майже 50 млн доларів) оцінила збитки вісля вибухів на складах зброї під Врбетіце, до яких причетні спецслужби Росії. Цю суму офіційна Прага має намір вимагати від Москви у вигляді компенсації.

Джерело: Чеське телебачення 24

Міністр фінансів Чехії Олена Шіллерову уточнила, що Прага буде вимагати виплати компенсації за вибухи в відповідності до міжнародного права, оскільки відшкодування збитків в межах кримінального провадження - це дуже довгий процес.

Глава адміністрації Злінського краю, до складу якого входить Врбетіце, Радим Голиш в свою чергу підкреслив, що озвучена сума збитків не остаточна. На його думку, у відшкодуванні потрібно враховувати заподіяний психологічний збиток жителям, втрату можливості використання майна або компенсацію за пошкодження майна.

У Міністерстві закордонних справ Чехії повідомили, що на основі вказівок уряду вже готують дипломатичну ноту і планують подати заявку на компенсацію протягом декількох тижнів або місяців.

"Міжнародна відповідальність за протиправні дії влади Російської Федерації буде покладена на російську сторону після завершення і оцінки консультацій з цього питання з деякими з наших союзників. МЗС готує дипломатичну ноту на основі доручення уряду", - сказав міністр закордонних справ Якуб Кулханек.

Скандал між Чехією і Росією - головне

  • Чехія вислала 18 дипломатів посольства Росії в Празі. Як виявилося, вони є співробітниками Головного управління Генштабу РФ і СВР РФ. Їх підозрюють в причетності до вибухів на складах зброї в Врбетіце в 2014 році, в результаті яких було знищено 58 тонн боєприпасів, загинули дві людини.

  • Росія у відповідь вислала 20 чеських дипломатів, в числі яких заступник посла Чехії в РФ.

  • Чеський уряд готує жорстку відповідь Росії, оскільки реакція Москви виявилася жорсткішою, ніж очікувалося. Уряд вже прийняв рішення виключити російську державну компанію Росатом з майбутнього тендеру на добудову атомної електростанції Дуковани, який оцінюється майже в 6,5 млрд доларів.

  • США і НАТО підтримали Чехію на тлі гучного дипломатичного скандалу, пов'язаного з висилкою російських дипломатів-диверсантів з Праги. Пригрозили Росії рішучим відповіддю за вибух в Врбетіце.

  • При цьому президент Чехії Земан відмовився визнавати Росію причетною до вибухів на складах зброї під Врбетіце - чехи вже вийшли на протести проти нього.

  • Напередодні Чехія попросила всі країни ЄС невідкладно вислати хоча б по одному російському дипломату щоб покарати Росію за вибухи у Врбетіце.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?