Чекаємо потік «біженців»: як у соцмережах відреагували на указ Зеленського
Категорія
Україна
Дата публікації

Чекаємо потік «біженців»: як у соцмережах відреагували на указ Зеленського

Чекаємо потік «біженців»: як у соцмережах відреагували на указ Зеленського
Джерело:  online.ua

Сьогоднішній указ президента про спрощення надання українського громадянства росіянам, які зазнали політичних переслідувань на батьківщини, або та іноземцям, які захищали Україну, викликав суперечливу реакції в соцмережах. Як повідомляє ONLINE.UA, значна кількість журналістів, політиків та інших активних громадян побоюється, що це відкриє шлях до масового оформлення українських паспортів людьми, які можуть мати негативний вплив на внутрішні процеси в країні.

Цілком прогнозовано, найбільш гостро критикують указ Зеленського представники партії Петра Порошенка. Народний депутат Володимир Ар’єв вважає подібний документ вкрай непродуманим, пояснюючи це тим, що під виглядом опозиціонерів путінському режиму до Києва приїдуть і ті, хто має відверто антиукраїнські погляди:

«…Серед російської опозиції є партія Едічкі Лімонова, так звані націонал-більшовики. Це вони проводили акції «Нам мало Крима», де вимагали приєднання до РФ всієї України або інших регіонів. Ніхто в ОПУ не прорахував відкритя доступ до українського громадянства лімонівцям-«малокримам», які цілком підпадають під визначення російської переслідуваної опозиції і які можуть стати основою для нових вогнищ сепаратистського руху в Україні у разі набуття громадянства…», – пише Ар’єв.

Схожу позицію займає блогер, який з 2014 року веде анонімний твітер-аккаунт Кримський бандерівець:

«Далеко НЕ ВСІ громадяни РФ, які зазнали «переслідувань за політичними переконаннями», підтримують Україну! Чому ми повинні таким надавати українське громадянство за спрощеною процедурою?» – риторично запитує КБ.

Журналістка Олеся Яхно-Белковська теж вважає, що наслідки указу президента не продумані. На її думку, Путін обов’язково скористається цією можливістю, щоб інфільтрувати в Україну своїх «агентів впливу»:

«Бути в опозиції в Росії не означає бути автоматично за Україну… Повалять якраз і в першу чергу не опозиціонери, а псевдоппозіціоенери, провокатори і агенти російських спецслужб. Будуть зсередини реалізовувати підхід на «один народ».

Речниця поки що генпрокурора Юрія Луценка – Лариса Сарган, очевидно, перед своєю неминучою відставкою з державної служби, висловлюється максимально різко:

«Заберіть у нього ручку! Цей потік «біженців» інакше не зупинимо...»

Ще один анонімний твіттер-акаунт «Стрєлок Не дождьотєся» песимістично прогнозує, що чеченці, які зазнали переслідувань у себе на батьківщині, теж будуть раді оселитись в Україні:

«Завтра тут пів Чечні буде. Жертв режиму Кадирова», – пише «Стрєлок».

Редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані запитує, чому для захисту тих, кого переслідує Кремль, обов’язково треба надавати громадянство. На його думку, для цього є більш безпечний механізм – надання політичного притулку.

«Не розумію, а чому Україна має давати у спрощеному порядку громадянство росіянам, яких переслідують на батьківщині? Чому недостатньо дати, якщо вже на те пішло, статус політичного біженця і можливість жити й працювати. Чому вони мають голосувати? Вони будуть інтегруватись в українське суспільство чи будуть русскімі із Кієва? Вони склали іспити з державної мови? Чому б не давати громадянство лише тим, хто пройде цей шлях?» – обурюється Кіпіані.

Нагадаємо, що президентський указ, оприлюднений сьогодні, 13 серпня, не вимагає імплементації у парламенті і вже набув чинності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?