Через комп'ютерний збій в Фіскальній службі загинули сотні тисяч документів
Категорія
Україна
Дата публікації

Через комп'ютерний збій в Фіскальній службі загинули сотні тисяч документів

Через комп'ютерний збій в Фіскальній службі загинули сотні тисяч документів
Джерело:  Hubs

У  Державній фіскальній службі  стався збій в інформаційній системі, який тривав цілих шість діб, в результаті чого було втрачено близько 3 терабайт інформації.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Hubs.


Незадовго до цього, 1 квітня, глава Фіскальної служби Роман Насиров підписав наказ №278 з назвою «Про результати перевірки».

Як випливає з тексту наказу, "... в результаті збою в роботі АІС "Управління документами"(з 6 по 11 грудня 2015 року) на рівні ДФС втрачено близько 3 терабайти інформації (близько 531 тис електронних документів, 26 тисяч даних в реєстраційних картках, 4,1 тис реєстраційних карток (...), 3,1 тис контрольних карток і т.д.".

Як зазначає видання, примітно як то, що «збій» тривав цілих шість діб, так і те, що обсяг безповоротно втраченої інформації вимірюється терабайтами, а її перелік настільки великий, що перевіряючі вирішили обійтися черговим «і так далі».

"Кількість втраченої внутрішньої кореспонденції і на рівні територіальних органів не встановлено", - сказано в документі. Ця розшифровка свідчить про те, що навіть в самій ДФС не знають, яка саме інформація була втрачена, відзначає видання.


Повний документ ДФС

Ще більш примітно, що розпорядження №22-р про проведення перевірки вийшло лише 3 лютого 2016 р - тобто через два місяці після катастрофи у веденні баз даних, коли вона, мабуть, і була виявлена.

З технічного боку подію пояснюється «виникненням і накопиченням помилок в системі зберігання даних Hitachi VSP, які привели до неможливості створення резервної копії системи і втрати даних (06-11.12.15 р)». Причиною чого стали «перегріви серверного обладнання, викликані неналежною роботою системи охолодження, збої в роботі, вимикання електроенергії, відсутність документації на обладнання, яке розміщене в серверному приміщенні, відсутність обслуговування системи зберігання даних».

Якщо грунтуватися на даних перевірки, то можна зробити відповідний висновок про системні грубі порушення в зберіганні інформації в держоргані, через який проходять основні дані про рух податків в країні: інформація про більш ніж 85% доходів зведеного бюджету, дані про нарахування податкових зобов'язань та їх погашення , інформації про відшкодування ПДВ та порушеннях податкового законодавства, про реєстраційних даних платників податків і їх відносинах з контрагентами, і ще безліч іншої інформації, відзначають у виданні.

Також з наказу №278 випливає, що перші збої в роботі систем проявилися ще влітку 2014 року. Ніяких заходів вжито не було. Як не було і перевірок щодо більш ранніх випадків втрати інформації.

Головним наслідком перевірки стало звільнення з займаної посади заступника директора департаменту розвитку IT Дороніна Д.В., який і був призначений «цапом-відбувайлом», а також винесення дисциплінарних стягнень декільком співробітникам, резюмує видання.

Нагадаємо, Служба безпеки України спільно з прокуратурою затримала на хабарі заступника начальника одного з відділів Головного управління Державної фіскальної служби України в м.Києві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?