Через Україну можуть значно вирости ціни на нафту
Категорія
Економіка
Дата публікації

Через Україну можуть значно вирости ціни на нафту

Через Україну можуть значно вирости ціни на нафту
Джерело:  online.ua

На думку аналітиків одного з найбільших банків у світі JP Morgan, через геополітичну кризу навколо України можуть значно зрости ціни на нафту у світі.

Джерело: Bloomberg

Криза навколо України провокує зростання цін на нафту  

Зокрема, аналітики вже склали прогноз, за яким ціни на нафту можуть сягнути до 150 доларів за барель.

Геополітична напруга між Росією та Україною, що існує останнім часом, збільшує ризик суттєвого зростання в цьому кварталі, - повідомляють представники JP Morgan. 

За їх прогнозами, такий сценарій призведе до скорочення темпів зростання світового ВВП у першій половині цього року до 0,9%, тоді як наразі очікується зростання на рівні 4,1%.

Цей сценарій також значно прискорить інфляцію,збільшивши її майже вдвічі до 7,2% замість очікуваних 3%.

За таких умов центробанки більшості країн вимушені будуть ще більше посилювати монетарну політику.

Потрясіння на ринку нафти в минулому неодноразово викликали циклічний спад, - нагадують в JP Morgan. 

Аналітики також зазначають, що у своєму прогнозі не враховували вплив нової зброїної агресії РФ проти України на фінансовий ринок, а також наслідки жорстких економічних санкцій проти Кремля збоку країн Заходу.

Фото - Pixabay.com

18 січня вартість бареля нафти Brent вперше з жовтня 2014 року досягла 88 доларів. Bloomberg пов'язував подорожчання із посиленням геополітичної напруги на Близькому Сході, зокрема з недавньою атакою безпілотників єменських хуситів в Абу-Дабі.

Що це буде означати для України

За для приборкання інфляції в Україні уряд вже ввів державне регулювання на низку продовольчих товарів, зокрема хліб та цукор, але подальше зростання інфляції може мати катастрофічні наслідки для економіки та пересічних громадян.

Окрім цього НБУ вимушений був також заспокоювати ситуацію на валютному ринку через стрімке зростання попиту на долар та просадку гривні.

Геополітичні ризики, та викликана РФ напруга здійснюють негативний вплив на українську економіку, відвертаючи від країни міжнародних інвесторів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?