Четвертий сектор в Україні: як бізнесу заробляти екологічно, а не токсично
Категорія
Україна
Дата публікації

Четвертий сектор в Україні: як бізнесу заробляти екологічно, а не токсично

Четвертий сектор в Україні: як бізнесу заробляти екологічно, а не токсично
Джерело:  online.ua

Суспільні процеси в Україні вже не характеризують лише звичними для нас трьома секторами: влада, бізнес та громадянське суспільство. Бо часто ініціативи тепер мають ознаки нового сектору — четвертого. Про можливості та виклики четвертого сектору в Україні, чим він відрізняється від громадських організацій — читайте в нашому новому спецпроєкті зі старшим програмним менеджером програми "Долучайся!" Айдером Халіловим.

Експерт наголошує, що четвертий сектор будується на організаціях, які вже діють, тобто він не може існувати окремо. Це не щось, що стоїть окремо, що перетягує ковдру з інших секторів. Це формат, інтегрований в структури, які вже існують. Сектор влади займається суто державними справами, бізнес заробляє гроші, а громадянське суспільство розвиває громади та забезпечує соціальними послугами населення. Новий сектор — четвертий — ніби проголошує: "Ми не тільки заробляємо гроші і це не основна наша мета, ми заробляємо гроші відповідально".

"Тобто йдеться про ось що: бізнес є соціально важливим, соціально відповідальним, він несе за собою не руйнування зв'язків між громадянами, не засмічення територій (якщо ми говоримо про екологічну тему), не побудову заводів тощо, а бізнес має чітку позицію, що він повинен співіснувати таким чином із людьми, природою, всесвітом, щоб це приносило користь всім, а не лише прибуток бізнесу", — пояснив Айдер Халілов.

Для четвертого сектору вкрай важливе відчуття соціальної відповідальності та уникання токсичності в бізнесі. Підприємство має регулярно отримувати фідбек від споживачів, це дозволить удосконалювати продукцію та роботу загалом.

Старший менеджер "Долучайся!" звернув увагу на відсутність офіційного відокремлення четвертого сектору. У законодавстві різних країн просто не передбачено парадигми, за якою можна одночасно заробляти гроші, працювати над соціальними проєктами.

"Четвертий сектор — це більш філософський та стратегічний концепт. Але на чому він базується? Ми живемо в економічних та законодавчих реаліях трьох секторів. Тобто зараз є чіткий розподіл у всіх країнах світу: є фірми, які заробляють гроші, і вони реєструються відповідно; є державні органи, які відповідно реєструються; і є неприбуткові громадські організації, які реєструються також відповідно", - резюмував Айдер Халілов.

Раніше ONLINE.UA повідомляв про проведення благодійного концерту "Сміливе серце" за підтримки Програми USAID/ENGAGE, учасниками якого стали зірки сучасної сцени — NIKITA LOMAKIN, Alyona Alyona, ALEKSEEV, Max Barskih та інші.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?