Чи може коронавірус спровокувати безпліддя — результати дослідження
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чи може коронавірус спровокувати безпліддя — результати дослідження

Чи може коронавірус спровокувати безпліддя — результати дослідження
Джерело:  online.ua

Нещодавно офіційно стало відомо, що вчені фіксують коронавірус в зразках сперми. Що важливо розуміти, це свідчить про ймовірність інфікування яєчок, а також можливий вплив на здатність зачаття дітей. На думку дослідників, SARS-CoV-2 може пошкоджувати тканини яєчок, безпосередньо інфікуючи їх. Варто звернути увагу на те, що наразі існують також інші гіпотези: можливо, при вірусних інфекціях яєчка страждають через високий рівень медіаторів запалення в крові або у зв'язку з підвищеною температурою. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Journal of Medical Virology.

"Лікарі описували випадки запалення яєчка (орхіту) у пацієнтів з COVID-19. Про симптоми орхіту повідомляли 19% пацієнтів з коронавірусною інфекцією. Ознаки запалення яєчка лікарі виявляли при ультразвуковому дослідженні. При інших вірусних інфекціях (наприклад, при інфекційному паротиті) запалення яєчка і його придатка у дітей розвивається частіше, ніж у дорослих. На цю мить при COVID-19 описаний один такий випадок у підлітка", — йдеться в повідомленні.

За словами вчених, під час невеликого дослідження в 39% чоловіків в зразках сперми була знижена кількість сперматозоїдів, а у 61% були лейкоцити в спермі (ознака запалення). Окрім того, наголошується, що у деяких пацієнтів, які померли від коронавірусу, були виявлені в яєчках патологічні зміни, які свідчать про запалення в цьому органі та пошкодженні його структур.

Як стверджують дослідники, інфікування простати теж може негативно впливати на фертильність чоловіків, оскільки секрет передміхурової залози – важлива складова сперми, однак наразі випадки ураження цього органу при COVID-19 не описані.

"Попередні дані показують, що коронавірус може погано впливати на статеву систему і погіршувати вироблення сперми. Але необхідно провести великі дослідження: тільки вони зможуть точно схарактеризувати небезпека коронавірусу для чоловічої фертильності", — йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ONLINE.UA,  вчені поділилися новими унікальними даними про коронавірус.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?