Чи можливі потужні землетруси в Україні — пояснення сейсмолога
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи можливі потужні землетруси в Україні — пояснення сейсмолога

Чи можливі потужні землетруси в Україні — пояснення сейсмолога
Джерело:  online.ua

Сейсмолог Національної академії наук Олександр Кендзера попереджає українців, що землетруси, які відбуваються на глибині 180 кілометрів, можуть сколихнути всю територію нашої країни. Окрім того, він нагадав, що на території нашої держави небезпечною є так звана зона Вранча.

Джерело: "24 Канал", ютуб-канал "2+2"

Україну можуть сколихнути потужні землетруси

За словами Олександра Кендзера, Україна знаходиться у тому ж сейсмоактивному поясі, що й Туреччина, тому ми також перебуваємо у потенційній небезпеці.

Експерт звертає увагу на те, що сейсмоактивний пояс постійно працює і генерує землетруси. Ті сили, які рухають тектонічні плити можна лише спрогнозувати, однак не зупинити.

Цей пояс утворився через те, що Євроазійська плита тисне на Арабську та Африканську плити. Очевидно, що рух цих плит зупинити неможливо, тому раніше чи пізніше там будуть землетруси, – попередив представник НАН.

Окрім того, наголошується, що підземні поштовхи залежать від того, з якою швидкістю рухаються плити. Сейсмолог наголошує, що швидкість зумовлює накопичення енергії: де більше енергії, там частіше відбуватимуться землетруси.

В яких регіонах України можливі найпотужніші землетруси

Олександр Кендзера звертає увагу на те, що зона Вранча розташована в Румунії на тому ж поясі, проте поштовхи можуть відчувати люди в різних куточках України.

За словами експерта, місцеві сейсмоактивні зони зафіксовані  біля Криму та на Закарпатті.

Що також важливо запам'ятати, найближчим регіоном до зони Вранча південний захід Одеської області. Там можуть відбутися землетруси з інтенсивністю 8 балів за шкалою Ріхтера.

Як вберегти своє життя під час землетрусу: 

  • не ставити важких речей на шафу або будь-яке підвищення;

  • наперед зберегти телефони, куди можна зателефонувати у разі землетрусу;

  • не вибігати на сходові майданчики чи заходити у ліфт – це зона підвищеного ризику.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?