Чи скоро Кремль звільнить Савченко: прогноз The Guardian
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи скоро Кремль звільнить Савченко: прогноз The Guardian

Чи скоро Кремль звільнить Савченко: прогноз The Guardian
Джерело:  The Guardian

Через сім днів укра їнський пілот Надія Савченко буде переведена в російську колонію для початку відбуття 22-річного терміну за звинуваченням у співучасті в убивстві двох журналістів, вирок щодо якого було винесено 22 березня.
Журналісти The Guardian у своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповідають про дипломатичне маневрування, яке почалося після винесення вироку українському пілоту, спроби домовитися про її обміні і нові санкції.
Суддя Леонід Степаненко виніс обвинувальний вирок, який був багато в чому передбачуваним результатом цього вельми спірного судового процесу. Непокірна Савченко стала національним героєм України, політичним мучеником для Заходу і серйозним подразником для Росії.
Коли вона була захоплена в полон в липні 2014 року, вона була офіцером у складі добровольчого батальйону поблизу Луганська на сході України. У той час її утримання під вартою, можливо, і мало якийсь політичний сенс для Росії, яка прагне консолідувати владу на контрольованих бойовиками територіях України.
Але з розвитком справи її політичне значення для Кремля стало менш чітким. Через кілька хвилин після винесення вироку українські та західні чиновники вимагали звільнення Савченко, щонайменше в рамках обміну ув'язненими згідно Мінським домовленостям.
До цього часу, однак, Кремль не виявляє жодних ознак, що підтримає таку угоду, незважаючи на обговорення цієї можливості посадовими особами з обох сторін.

Обмін
Судді було потрібно два дні, щоб прочитати його 200-сторінковий вердикт. Нарешті, після кількох перерв, він заявив про необхідність "ізоляції" Савченко від суспільства.
Українка кілька разів заявляла, що вона не має жодного наміру оскаржити вирок, незалежно від того, наскільки він буде суворим. Вона заявила, що "до кінця" не припинить голодування, відмовившись як від їжі, так і від води на знак протесту проти вироку.
Здається, що єдиним способом уникнути в'язниці для неї був би обмін ув'язненими, хоча до цих пір єдина детальна пропозиція про те, як це може статися, була від президента України Петра Порошенка.
У заяві після оголошення вироку Порошенко запропонував передати "двох російських громадян", затриманих в Україні, в обмін на Савченко. Він не назвав імена затриманих, але урядові джерела в Києві підтвердили, що він мав на увазі Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова - двох російських військовослужбовців, які, коли їх захопили в полон, воювали в Східній Україні, будучи "у відпустці" з армії.
За словами Порошенка, президент РФ Володимир Путін обіцяв передати Савченко українській владі після закінчення суду над нею.
Але прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков повідомив журналістам, що він нічого не знає про подібну угоду. Він сказав, що тільки Путін може вирішити питання про обмін. "Я не можу зараз сказати, яким буде його рішення", - зауважив Пєсков.
Росія цілком може прийняти рішення змінити умови угоди. Раніше в цьому місяці міністр юстиції РФ розповів газеті «Ведомости», що Україна повинна буде визнати законність вироку, перш ніж може бути укладена будь-яка угода.
Урядове джерело в Україні сказало, що зробити це "складно зараз", додавши, що Київ також стурбований тим, що Савченко, можливо, доведеться звернутися за помилуванням до Путіна. Вона майже напевно відкине таку умову.
Санкції

Команда захисту Савченко очікувала, що Захід відповість на обвинувальний вирок новими санкціями, але аналітики вважають, що зараз такий варіант не розглядається.
"Питання про продовження поточних санкцій набагато важливіше зараз, тим більше що Москва агітує за їх скасування", - говорить експерт з міжнародних справ Володимир Фролов.
Вирок Савченко, вважає він, може знизити ймовірність скасування або пом'якшення існуючих санкцій: "ЄС буде набагато складніше це зробити (скасувати продовження санкцій - ред.) після обвинувального вироку, і Сполучені Штати навіть не розглядають подібний варіант".
Порошенко, швидше за все, активізує заклики до санкцій щодо російських осіб, що беруть участь в кримінальному переслідуванні - український уряд вже склав "список Савченко" і передав його голові Європейської комісії.
«Справа Савченко є інструментом, за допомогою якого Україна може чинити тиск на Росію, - говорить український політолог Тарас Березовець. - Той факт, що Захід співчуває історії Савченко, допомагає Україні».
У той же час на Порошенко тиснуть з укладенням угоди, каже Березовець: «Він хоче, щоб Савченко була звільнена, таким чином, це вважатиметься його особистою політичною перемогою».
Однак джерело, близьке до Кремля, передбачає, що навряд чи Савченко буде випущена найближчим часом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?