Чи вступить Україна до НАТО, і навіщо посланник Обами приїжджав до Києва: оцінка приватної розвідки США
Категорія
Політика
Дата публікації

Чи вступить Україна до НАТО, і навіщо посланник Обами приїжджав до Києва: оцінка приватної розвідки США

Чи вступить Україна до НАТО, і навіщо посланник Обами приїжджав до Києва: оцінка приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

Напередодні

с

аміту НАТО, який почався в п'ятницю, 8 липня, у Варшаві, держсекретар США Джон Керрі активно вів дипломатичну діяльність, відвідавши в середу і четвер Грузію і Україну. З лідерами цих держав, які не входять до Альянсу, він обговорив питання безпеки. Хоча жодна з цих країн, ймовірно, не стане головною темою на майбутньому саміті, обидві відіграватимуть важливу роль в протистоянні Росії і Заходу в найближчі місяці.



Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor розповіла про значимість в

ізитів Джона Керрі в Україну і Грузію, те, яку роль гратимуть ці держави в переговорах на майбутньому саміті НАТО, як Київ і Тбілісі "формують НАТО ззовні" і чому незабаром вони не увійдуть в Альянс. Звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.


За останнє десятиліття Грузія і Україна були впливовими факторами, що визначають відносини Росії із Заходом. Під час саміту НАТО в квітні 2008 року в Бухаресті Сполучені Штати запевнили обидві країни, що вони можуть в результаті приєднатися до блоку. Росія відповіла чотири місяці потому недовгою війною з Грузією (в серпні 2008 року, - ред.).


Війна ознаменувала відродження Росії як регіональної держави. Шість років потому, проте, події в Україні показали межі її впливу. Після того, як в лютому 2014 року революція на Євромайдані повалила дружнього до РФ українського президента Віктора Януковича, нове керівництво в Києві пішло на зближення з Заходом. У відповідь на це Росія анексувала Крим і почала підтримувати проросійське "повстання" (насправді - війну, потім пішовши і на пряме вторгнення військ РФ на Донбас, - ред.) На сході України, розпалюючи сепаратизм і хвилювання в прозахідній країні колишнього Радянського Союзу.


Хоча НАТО відмовився втручатися безпосередньо в будь-який конфлікт, дії Росії в Грузії і Україні стимулювали блок підвищити свої оборонні заходи. Криза в Україні, більша і триваліша, стимулювала і НАТО, і Росію збільшити розгортання озброєнь і військ уздовж європейських кордонів. Очікується, що на майбутньому саміті НАТО підтвердить свої плани по розміщенню батальйонів в Польщі та країнах Балтії, а також удвічі посилить інші ініціативи, в тому числі патрулі в Балтійському і Чорному морях.


Більш того, незважаючи на наміри Росії, бойові дії в Грузії і Україні привели країни до ще більшої співпраці з Альянсом. У минулому році Грузія відкрила навчальний центр НАТО, а країни-члени надали Україні професійну підготовку та матеріально-технічне забезпечення в її військових зусиллях на Донбасі. Проте членство в НАТО - мета, яку Грузія переслідувала вже давно, і щодо якої Україна стала більш відкритою - навряд чи відбудеться найближчим часом. Обидві країни втягнуті в конфлікти з Росією, і НАТО не хоче приєднання малих і віддалених членів, які покладатимуться на його колективну оборону.


Проте Грузія і Україна є важливою частиною дискусій в НАТО в питанні його відносин з Росією, які стали більш напруженими через конфлікти на території колишнього радянського простору і в інших місцях, а саме в Сирії. Під час своїх візитів напередодні саміту НАТО Керрі підкреслив важливість України і Грузії для США - найбільшого і найсильнішого члена блоку. І, поки Сполучені Штати будуть продовжувати заохочувати прозахідний рух в країнах колишнього Радянського Союзу, протистояння між Москвою і Заходом тільки посилюватиметься.


Але Україна і Грузія - це всього лише дві частини складного переговорного процесу між Росією і Заходом. Інші фактори, в тому числі війна в Сирії, конфлікт в Нагірному Карабасі і накопичення зброї в Європі, також є частиною цього процесу. Разом ці питання визначатимуть ступінь, в якому Захід в цілому і США зокрема будуть взаємодіяти з периферійними, але ключовими країнами, такими як Україна і Грузія. Відвідування Керрі Тбілісі і Києва тому служить важливим сигналом, але його кінцева мета поки не визначена.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?