Члени Євросоюзу екстрено звернулися до Білорусі - що відбувається
Категорія
Світ
Дата публікації

Члени Євросоюзу екстрено звернулися до Білорусі - що відбувається

Члени Євросоюзу екстрено звернулися до Білорусі - що відбувається
Джерело:  online.ua

9 серпня в Білорусі відбулися довгоочікувані вибори нового президента країни - за даними офіційного екзитполу, перемогу знову здобув Олександр Лукашенко, який знаходиться на чолі держави вже 26 років поспіль. Однак опозиційні екзитполи вказують, що із величезним відривом виграла його головна опонентка Світлана Тихановська. Як відомо, чоловіка останньої, Сергія, не допустили до виборів та кинули за грати. Проте не тільки ці факти змусили настрожитися міжнародну спільноту та й самих білорусів. Найбільший скандал розгорівся навколо мітингів у Мінську та інших містах Білорусі. Не можна не звернути увагу на те, що до їх розгону залучили ОМОН, зокрема, автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями. На усі ці безжалісні дії влади не могли не відреагувати члени Євросоюзу, які уважно продовжують стежити за розвитком подій в країні. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "Польське радіо".

10 серпня офіційно стало відомо, що лідери Польщі та Литви Анджей Дуда і Гітанас Науседа жорстко розкритикували силовий розгін мітингів білорусів, які не згодні із перемогою чинного президента Олександра Лукашенка на виборах.

"Як сусіди Білорусі, ми закликаємо білоруську владу повністю визнати та дотримуватися основних демократичних стандартів. Ми закликаємо утримуватися від насильства та поважати основні свободи, права людини та громадянина, включаючи права національних меншин та свободу слова", - наголосили у спільному зверненні  Анджей Дуда і Гітанас Науседа.

Окрім того, президенти країн закликали до діалогу, нагадавши Олександу Лукашенку, що це "найкращий метод забезпечення соціального розвитку та обговорення реформ та політичних дій". Також політики вкотре наголосили, що поважають суверенітет та незалежність Білорусі.

Варто також нагадати, що команда Лукашенка перешкоджає доступу в інтернет та блокує найбільші новинні портали. У день виборів президента Білорусі та напередодні нього в різних містах країни силовики затримали вже більше сотні людей.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 9 серпня Лукашенко неочікувано заявив, що домовився в президентом РФ Володимиром Путіним з приводу затриманих бойовиків Вагнера.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?