Чому банк Аркада виводять з ринку - в НБУ нарешті все пояснили
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чому банк Аркада виводять з ринку - в НБУ нарешті все пояснили

Чому банк Аркада виводять з ринку - в НБУ нарешті все пояснили
Джерело:  online.ua

25 серпня керівництво Національного банку України неочікувано для всіх ухвалило рішення про віднесення АТ АКБ "АРКАДА" до категорії неплатоспроможних у зв’язку зі зменшенням нормативів капіталу менше ніж до однієї третини від мінімального встановленого рівня. Представники регулятора кажуть, що понад 90% вкладників банку "Аркада" (більше 5 000 осіб) отримають вклади в повному обсязі. Розмір їх вкладів не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тис. грн. Очільник НБУ Кирило Шевченко нарешті вирішив пояснити, чому банк ухвалив це рішення. За його словами, в результаті втрати активу - будівлі на вулиці Ольгинській у Києві - капітал банку "Аркада" став від'ємним, і НБУ був зобов'язаний визнати банк неплатоспроможним. Про це чиновник повідомив під час брифінгу, передає ONLINE.UA.

"25 серпня Нацбанк визнав неплатоспроможним банк "Аркада". Таке рішення було ухвалене для захисту кредиторів і вкладників. Причина виведення банку з ринку - зменшення нормативу капіталу менш ніж до однієї третини від мінімально встановленого рівня. Сьогодні зранку в банк введена тимчасова адміністрація. Ці заходи жодним чином не пов'язані з пандемією чи зниженням бізнес-активності. Проблеми банку виникли через втрату активу - це будівлі та земельні ділянки на вул. Ольгинській у Києві", - зазначив глава НБУ.

Кирило Шеченко також наголосив, що ще в 2019 році банк "Аркада" передав цю будівлю в заставу спорідненій особі, а нещодавно кредитор стягнув цю нерухомість через несвоєчасне обслуговування боргу.

"У результаті втрати такого активу капітал банку став від'ємний, і НБУ був зобов'язаний згідно з законом про банки визнати його неплатоспроможним... Коли ми дізнались про втрату банком цього активу, банк повідомив про це правоохоронні органи, ми звернулись щодо неправомірних дій посадових осіб банку", - наголосив глава НБУ.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, Нацбанк станом на серпень констатував скорочення заощаджень українців на 6%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?