Чому пішов Яценюк, і чи дадуть Україні за це грошей - огляд західних ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

Чому пішов Яценюк, і чи дадуть Україні за це грошей - огляд західних ЗМІ

Чому пішов Яценюк, і чи дадуть Україні за це грошей - огляд західних ЗМІ
Джерело:  online.ua

Пре м'єр-міністр України Арсеній Яценюк 10 квітня оголосив про свою відставку. У телевізійному зверненні глава уряду сказав, що питання його звільнення Верховна Рада розгляне у вівторок, 12 квітня. ONLINE.UA зібрав реакцію західних ЗМІ на гучну заяву Яценюка.
Відставка Арсенія Яценюка відбувається на тлі оточуючих його заяв від корупції і звинувачень у затягуванні реформ, які призводять до відтермінування виділення допомоги в рамках програми Міжнародного валютного фонду. Крім того, заява слідує за закликами президента України і його соратників до відставки прем'єра і Кабінету міністрів, зазначає The Wall Street Journal.
Платформою, на якій Яценюк - прозахідний лідер і давній соратник помічниці держсекретаря США Вікторії Нуланд, - прийшов до влади, було очищення уряду і проведення економічних реформ, підкреслює Foreign Policy. У телефонній розмові, яка просочилася в пресу в розпал політичної кризи в Україні в лютому 2014 року, Нуланд сказала послу США в Україні, що хотіла б бачити Яценюка на високому посту в уряді країни. "Яц - це хлопець, у якого є економічний досвід, досвід в керівництві», - сказала вона.
The Washington Post зазначає, що в своєму виступі в неділю Яценюк висловив підтримку спікеру ВР і претенденту на посаду прем'єра Володимиру Гройсману, зазначивши, що "Блок Петра Порошенка" висунув його кандидатуру на пост глави нового уряду. Гройсман розглядається як головний претендент на посаду, відзначає видання. У неділю Порошенко сказав, що у вівторок він очікує від парламенту оголошення про нову коаліцію.
На думку Fortune, відставка Яценюка проклала шлях для партій коаліції, які підтримуються Заходом, висунути на пост прем'єра союзника президента Петра Порошенка. Відповідно, його відхід з уряду дозволить сформувати новий альянс для того, щоб підштовхнути в парламенті відтерміновані реформи.
Маючи прем'єр-міністра в якості союзника, можна консолідувати владу в руках президента і його оточення, пише Reuters.
«У президента буде більше повноважень, більше влади для його команди. Тільки час покаже, чи буде він використовувати ці повноваження і цю владу на благо України», - цитує видання депутата від "Народного фронту" Антона Геращенка.
Гройсман вважається обережним, який вміє переконувати, політиком, який знайшов більше впевненості, будучи спікером парламенту і виконуючи роль, що вимагає спокою, щоб управляти суперечками і бійками, які періодично переривають парламентські сесії в Україні.
На посту прем'єр-міністра він пообіцяв підтримувати реформи, яких вимагає МВФ, але двопартійна коаліція матиме лише незначну більшість, і деякі з її нардепів сказали, що вони не завжди голосуватимуть за партійною лінією.
Порошенко сказав, що отримав запевнення під час недавнього візиту до Вашингтона, що нового Кабміну буде досить, щоб забезпечити схвалення $1 млрд кредитних гарантій США для України, зазначає Bloomberg. Додаткова фінансова допомога, яка затримується з жовтня, коли розбіжності з приводу бюджету на цей рік переросли в чвари з приводу темпів реформ, буде включати в себе $680 млн макрофінансової допомоги з боку Європейського союзу і наступні $1,7 млрд кредитного траншу від МВФ, цитує видання слова президента України.
«Відставка Яценюка є важливим кроком на шляху до розв'язання політичної кризи, який ускладнив співпрацю з МВФ», - сказала Олена Білан, головний економіст київського інвестиційного банку Dragon Capital. «Співпраця буде залежати від того, наскільки швидко парламент сформує новий кабінет, і хто займатиме посади міністрів», - вважає Білан, яка прогнозує відновлення кредитування від МВФ до кінця червня.
The New York Times зазначило, що віце-президент США Джо Байден у телефонній розмові з Арсенієм Яценюком в неділю обговорили намір прем'єра піти у відставку і проговорили важливість продовження економічних реформ і кроків до енергетичної незалежності, виконаних Києвом.
«Лідери домовилися, що ці зміни повинні бути незворотними, і що подальший прогрес має вирішальне значення для забезпечення благополучного майбутнього для народу України, - цитує видання заяву Білого дому. - Лідери також домовилися про важливість створення нового кабінету, який буде прихильний здійсненню необхідних реформ, зокрема тих, які рекомендовані Міжнародним валютним фондом і Європейським Союзом».
Lawyer Herald, втім, зазначив, що, незважаючи на призначення Гройсмана, деякі вітчизняні реформатори і західні держави розчаровані, оскільки вони сподівалися, що пост отримає міністр фінансів Наталія Яресько.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?