Чому подорожчали продукти в Україні - в НБУ нарешті назвали причину
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чому подорожчали продукти в Україні - в НБУ нарешті назвали причину

Чому подорожчали продукти в Україні - в НБУ нарешті назвали причину
Джерело:  online.ua

Ціни на продукти в Україні продовжують рости. Подорожчання продуктів стало наслідком підвищеного попиту на них і ослабленням курсу гривні. Таке пояснення дали в НБУ, передає ONLINE.UA з посиланням на економічний огляд тижня регулятора.

"Зростання цін на м'ясо і овочі борщового набору можна пояснити закриттям ринків і відсутністю міжміського сполучення (відповідно, зменшенням/відсутністю пропозиції з боку дрібних господарств)", - йдеться в огляді.

Зростання цін на гречку і туалетний папір, які є своєрідними "індикаторами кризи", Нацбанк пояснює ажіотажним попитом. Також значно подорожчали продукти "антисептики" - часник, цибуля, лимони. В НБУ наголосили, що ажіотажний попит на них спостерігався і під час свинячого грипу 2009 року. Але їх подорожчання також пов'язано з девальвацією гривні, так як лимони і часник переважно імпортуються.

Через послаблення курсу гривні в Україні також зросли ціни на ліки. При цьому ціни на паливо, як стверджують в НБУ, знижуються в зв'язку з падінням світових цін на нафту.

Слід зазначити, що раніше Антимонопольний комітет України зафіксував стрімке зростання роздрібних цін на продукти в деяких регіонах - гречана крупа подорожчала більш ніж на 50%, майже на 60% подорожчала картопля, пшоно - на 24%, цукор на 16%. 23 березня українська мережа магазинів АТБ повідомила про вимушене підвищення цін на продукти харчування і товари першої необхідності. Тепер продукти з "борщового набору" (картопля, капуста, цибуля, морква) подорожчали на 35-128%, цукор - на 8%, макаронні вироби - на 9,5%, крупи - на 11%, гречка - на 51%, борошно - на 5%, яйця - на 6%. Підвищення цін на продукти в АТБ зв'язали зі стрімким зростанням закупівельних цін від постачальників.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент України Володимир Зеленський дав українцям гучну обіцянку- він запевнив, що під час карантину по коронавірусу, у людей не буде дефіциту з продуктами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?