Чому раптово почала падати гривня - пояснення фахівців
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чому раптово почала падати гривня - пояснення фахівців

Чому раптово почала падати гривня - пояснення фахівців
Джерело:  online.ua

Українці та вся міжнародна спільнота звернули увагу на те, що наприкінці 2019 року гривня суттєво зростала, однак вже на початку 2020 року курс перейшов до падіння. Керівництво Нацбанку нарешті пояснило, чому так відбувається. За словами заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, курс гривні на початок 2020 року почав падати через сезонні фактори, адже на початку року імпорт переважає над експортом, повідомляє ONLINE.UA.

"У минулі роки таке було також. Крім цього, ми бачили активність компаній щодо сплати дивідендів: деякі компанії купували валюту", - пояснив заступник голови НБУ.

Він також зазначив, що наприкінці 2019 року уряд та експерти частково критикували НБУ за те, що Нацбанк дозволяє суттєве зміцнення гривні та робить не достатньо для того, аби підтримувати курс на низькому рівні.

"Наразі ж ми спостерігаємо іншу сторону цієї гнучкості (курсу валют – ред.),– додав він.

Варто звернути увагу на те, що попри девальвацію гривні, політика НБУ не змінилася. Нацбанк не встановлює штучного курсу валют, а лише "гасить" шоки, продаючи валюту з міжнародних золотовалютних резервів України.

Як відомо, від початку 2020 року валюта почала дорожчати. З 28 грудня і впродовж новорічно-різдвяних свят долар тримався на рівні 23,7 гривні, а євро – 26,4 гривні. Загалом упродовж місяця курс виріс майже на 1 гривню.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  керівництво Нацбанку ухвалило рішення знизити облікову ставку  до 11% річних із 31 січня 2020 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?