Чому США раптово змінили позицію щодо F-16 для України — дані NYT
Категорія
Політика
Дата публікації

Чому США раптово змінили позицію щодо F-16 для України — дані NYT

Чому США раптово змінили позицію щодо F-16 для України — дані NYT
Джерело:  online.ua

Як вдалося дізнатися американським журналістам, очільник Міноборони США Ллойд Остін ще у квітні почав готувати зміну позиції офіційного Вашингтона стосовно F-16 для України та навчання українських пілотів на західних винищувачах.

Джерело:  New York Times  з посиланням на своїх інсайдерів в Пентагоні

Журналісти дізналися деталі зміни позиції США стосовно F-16

За словами редакції ЗМІ, після повернення із зустрічі у форматі "Рамштайн" 21 квітня глава Пентагона заявив членам команди Джо Байдена, що настав час змінити позицію щодо навчань пілотів і, щонайменше, дозволити іншим країнам передати літаки Україні.

Білий дім опирався рішенню щодо винищувачів для України через те, що літаки можуть бути використані для ураження цілей на території Росії, що потенційно може спонукати Кремль до ескалації. Представники Пентагону також заявили, що інші види озброєнь, особливо засоби протиповітряної оборони, потрібні Україні першочергово. Також адміністрацію Байдена зупиняла висока ціна винищувача – до 63 мільйонів доларів за кожен.

Однак Міністерство оборони США все-таки змогло переконати команду американського лідера у необхідності постання ЗСУ винищувачів.

Окрім того, наголошується, що напередодні саміту G7 минулого тижня Ллойд Остін офіційно порадив президенту США дозволити міжнародним партнерам Вашингтона навчати українців і передавати свої літаки.

Українські пілоти уже розпочали навчання на F-16

За словами шефа європейської дипломатії Жозепа Борреля, декілька країн, зокрема Польща, уже розпочали навчати українських пілотів керувати F-16. Офіційна Варшава підтвердила цю інформацію.

Згідно з даними міністра Військово-повітряних сил США Френка Кендалла, на постачання винищувачів F-16 в Україну знадобиться "у найкращому випадку кілька місяців".

Минулого тижня офіційний Лондон заявив про старт роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16.

Членами коаліції наразі є: Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, США та Португалія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?