Чому Україна не може покарати Путіна - експертка озвучила невтішний прогноз
Категорія
Політика
Дата публікації

Чому Україна не може покарати Путіна - експертка озвучила невтішний прогноз

Чому Україна не може покарати Путіна - експертка озвучила невтішний прогноз

Юрист-кримінолог, очільниця Центру правових та кримінологічних досліджень Анна Маляр звернула увагу українців на те, що притягнення очільника Кремля Володимира Путіна до відповідальності за війну в Україні – найвдячніша тема для формування іміджа певних політиків та чиновників, однак, за її словами, оцінити критично заяви про позови до міжнародних судів та покарання Путіна можуть тільки експерти. Маляр наголошує, що "Путін" і "Гаага" будуть сприйматись українцями позитивно, як і будь-яка інша популістична обіцянка, навіть у разі відсутності юридичних перспектив. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "УП".

Юристка наголошує, що у Міжнародного кримінального суду, який розташований в Гаазі, немає юрисдикції щодо розслідування агресії РФ проти України, оскільки офіційний Київ не давав на це свого дозволу.

"Для того, щоб Міжнародний кримінальний суд мав право розслідувати злочини, вчинені на території України, треба, щоб Україна ратифікувала Римський статут, яким суд керується у своїй діяльності. Україна це досі не зробила. На такі випадки у Римському статуті є "гібридні норми", які дозволяють частково визнати юрисдикцію суду, тобто дозволити розслідувати не всі злочини, про які йдеться в Римському статуті, а лише деякі", - йдеться в матеріалі.

За словами Анни Маляр, українська влада всіх часів боялась ратифіковувати Римський статут, аби самій не потрапити під розслідування. Тому коли почалась війна, Україна скористалась тією гібридною нормою і в 2015 році дозволила часткову юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо подій в Криму та сході, але виключно щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів .

Що важливо розуміти кожному, є ще одна обставина, яка унеможливлює притягнення Путіна і його поплічників до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді. Це те, що РФ також не ратифікувала Римський статут, а отже на неї та її громадян не поширюється юрисдикція суду.

"Більше того, російське громадянство захищає від переслідувань не лише Путіна, а й тих жителів ОРДЛО, які були співучасниками кремлівських злочинів, але вже отримали російські паспорти. Це була одна з причин російської паспортизації насамперед тих, хто виконує керівні функції в окупаційних "органах влади" ОРДЛО і хто взяв у руки зброю", - пояснює Анна Маляр.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, команда президента Володимира Зеленського вже готує стратегію деокупації Криму. Глава МЗС України Дмитра Кулеби зізнався, поки план існує лише у чорновому варіанті, однак згодом його розширять та доповнять.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?