Чому Україні не вдалося відстояти Крим: соратник Яроша назвав причини
Категорія
Події
Дата публікації

Чому Україні не вдалося відстояти Крим: соратник Яроша назвав причини

Чому Україні не вдалося відстояти Крим: соратник Яроша назвав причини
Джерело:  online.ua

Україна не зуміла захистити Крим від російської окупації, оскільки українські та європейські політики, а також силовики на півострові не мали достатньої рішучості, а кримських татар встигли "обробити" росіяни.
Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів Андрій Гергерт ("Червень"), комбат Української добровольчої армії, створеної нардепом Дмитром Ярошем.
"Останній раз я їздив на півострів в кінці лютого (2014 року - Ред.). Щоб підняти кримських татар на повстання. Їх 350 тисяч, кримських татар. 170 тисяч могли тримати зброю. Білий (Сашко Білий - один з лідерів "Правого сектора" , убитий в березні 2014 року під час затримання українськими силовиками - Ред.) це все прекрасно знав", - заявив він.
"Червень" додав, що у "Правого сектора" були контакти серед кримських татар.

Читайте також: Р озмова буде серйозною: соратник Яроша розповів, як вчинити з жителями Донецька
"Наша мета була - дати їм зброю, пробудити в них почуття необхідності захищати свою землю. Ви ж завжди говорили, що це ваша земля - ​​так закидайте шапками тих 300 "зелених чоловічків"! Вас же 170 тисяч, боєздатних!" - пригадав він, додавши, що нічого подібного не сталося.
За словами Гергерта, він "встиг виїхати з Криму в останній момент, ледь не втратив все".
"Втім, я зміг виїхати і доповів Білому, що ця територія втрачена, що кримські татари не піднімуться. А зараз вони говорять про те, що ми, Україна, їх зрадили", - заявив комбат.
Також він зізнався, що "дуже скептично" ставиться до заяв деяких кримських татар, які говорять, нібито "Україна їх зрадила".
"Вони своїми потугами, своєю масою спокійно могли Крим не дати окупувати. І пізніше, напевно, було б логічно від України вимагати якихось політичних преференцій або що вони там хотіли. У кримських татар завжди була війна за землю на південному березі Криму, якісь самозахоплення завжди були. Тобто кримські татари там завжди воювали. І я повторюю: вони в силах були протидіяти окупації", - переконаний комбат.
"Червень" додав, що у кримських татар було чимало зброї, і підготовлених груп, "які пізніше поїхали до Сирії".
"Чому вони не піднялися? Тому, що московити пропрацювали і це спільнота також. Переконаний в цьому на 100%. І це в черговий раз довело, що тільки українці можуть звільнити Крим, звільнити Донбас. Це наші території. І так далеко, як ми можемо зайти, не зайде ніхто - ніяка національна меншина", - заявив він.
При цьому Гергерт зазначив, що йому відомо - "нинішній секретар РНБО Олександр Турчинов (тоді займав пост виконуючого обов'язки глави держави - Ред.) тоді був агресивно налаштований до Росії, знаю з надійних джерел - від людей, які спілкувалися з ним в той час" .
"І хто б мені що не говорив, Турчинов на той час робив максимум того, що міг зробити на своєму місці, щоб дати відсіч Росії. Чому нічого не зробили інші чиновники в той час? Від тодішнього міністра оборони адмірала Тенюха нічого і не слід було очікувати. Після Майдану "Свободі" дали по квоті міністра оборони і генпрокурора - бачимо, чим це закінчилося", - нагадав комбат.
За словами "Червня", "Свобода" нічого не змогла довести, хоча в той час цю політсилу представляв генпрокурор Олег Махніцький, і тоді "могли всіх регіоналів загнати за сині гори!"
"Команду б тільки дали - і люди б їх просто розірвали. І не мали б ми сьогодні цих всіх проблем. І міністра оборони вони мали - теж бачимо, до чого це призвело. Від Тенюха і чекати нічого не треба було - там рішучість була мінімальна. Ми ж спілкувалися тоді, ми їх провокували - давайте, видайте нам зброю, зашліть наших туди! Ми готові це зробити! А у відповідь: ні, тільки не провокуйте Росію, це страшний ворог - нам світ допоможе, меморандуми про цілісність країни і тому подібне. Ось ці речі культивувалися тоді. "Тільки не провокуйте Росію", - резюмував він.
За його словами, тоді "були важкі часи".
"Я пам'ятаю свої емоції. Я вже був готовий, що команда буде заходити в Крим зі зброєю. Я пам'ятаю, як це було страшно для мене, це був виклик для мене і моєї команди, для хлопців. Але ми готові були це зробити. Ми були готові!" - підкреслив Гергерт.
Також він додав, що, "якби ми почали такі дії, якби почалася перша стрілянина в Криму - напевно за нами пішли б і інші, і ті ж кримські татари".
"Повинен же хтось зробити цей перший крок! Його не зробила СБУ - всі продалися. Його не зробило МВС - менти всі зрадили. До речі, практично всі: з 11 тисяч осіб лише 88 перейшли на бік України", - нагадав комбат.
За його словами, "воно б якось вирішилось, але цей крок на той час готовий був зробити тільки Турчинов".
"Треба у них запитати, які були домовленості, хто стримував. Я думаю, і Європа стримувала, і світ. Упевнений на 100%, що президент Обама міг вирішити це питання на той час, але вони дозволили Путіну зайти так далеко. Зайти йому далі не дала сама Україна - його зупинив український народ. Це правда", - резюмував "Червень".
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Кримські татари могли не допустити окупації півострова, але їх "обробили" росіяни - соратник Яроша.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?