Чому українці мають принципове значення для Росії — думка історика
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому українці мають принципове значення для Росії — думка історика

Чому українці мають принципове значення для Росії — думка історика
Джерело:  online.ua

Кандидат історичних наук, ведучий та співавтор ютуб-каналу «Історія без міфів» Владлен Мараєв розповів, що Росія ніколи не визнає української державності, оскільки вважає українців частиною російської нації.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Росіяни вважають себе з українцями "одним народом"

Владлен Мараєв зазначив, що РФ не визнає Україну окремою державою, тому що українці сприймаються як частина російського етносу.

На його думку, в російській ідеології українці належать до етнічного "ядра", яке складає "становий хребет імперії".

Він розповів, що за часів російської імперії українців намагалися залучити до управлінських процесів з метою асиміляції та "перетворення їх на московитів".

Історик додав, що росіяни прагнуть визначити панівними націями в своїй країні росіян та українців, але лише тих українців, які відмовляються від української ідентичності заради "імперського проєкту".

Росія, на його думку, давно зрозуміла, що в неї проблеми зі "становим хребтом", адже міцної етнічної основи немає, країна велика, але самих росіян мало, тому є ризик розпаду країни через значну неоднорідність.

Мараєв зазначає, що Росія боїться розпаду, тому намагається асимілювати українців та придушити їх національну ідентичність.

Російські "цінності"

Мараєв вважає, що для росіян Київ має сакральне значення, адже свою державу вони прив’язують до Київського середньовіччя.

Ключове значення для них, за словами історика, має Київ, православ’я, християнізація Русі, оскільки вважають, що це нібито частина їхньої історії.

Вони ніяк не хочуть второпати, що реально їх державність починається не з Києва, а з Володимиро-Суздальського Князівства у 12 столітті, — каже Мараєв

Також він пояснив, що в російській державній ідеології православ’я завжди йшло паралельно з ідеєю імперії. Воно виконувало "обслуговуючу функцію", оскільки за допомогою релігії споконвіку обґрунтовувалась російська імперська ідеологія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?